Skogsindustrin inriktas på fler biobaserade produkter

PUBLICERAD: 15 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Den svenska skogen är en resurs som kan ge oss allt fler biobaserade produkter.
|Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall berättade om bolagets senaste biorelaterade investeringar.
|Mikael Hannus

Skogsindustrierna har lanserat sin nya forskningsagenda. Det skedde i Stockholm i samband med en konferens, där bland annat landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var en av talarna.
”Skogen är en motor för Välfärdssverige och en fantastisk resurs, om vi brukar den på ett hållbart sätt”, sade landsbygdsministern i sitt tal.

Skogsnäringens betydelse för Sverige och forskningens roll för att utveckla den svenska skogsnäringen var temat för konferensen, som samlade totalt 170 personer från näringsliv, politik och akademi.

I den nya forskningsagendan framhålls fyra grundläggande forskningsområden, som Skogsindustriuerna anser att det är speciellt viktigt att svensk skogsnäring och –forskning inriktar sig på:
* Bevara konkurrenskraften i befintliga produktionsanläggningar för att bibehålla lönsamheten men även för att kunna finansiera utvecklingen av nya biobaserade produkter och processer
* Öka tillgången på skogsråvara, samtidigt som vi bedriver ett hållbart skogsbruk
* Utveckla nya biobaserade produkter, för att ersätta dagens fossilbaserade material och produkter
* Stimulera ett ökat industriellt träbyggande, för att nå ett mer fossilfritt och hållbart byggande

En av deltagarna i konferensen var Stora Enso, som hade två representanter på talarlistan, Per Lyrvall, Sverigechef och Mikael Hannus, Innovationschef Sverige.

”Den nya bioekonomin handlar om förnyelsebarhet, hållbarhet och innovation. Det gäller att få högsta möjliga värde och nytta av varje del av trädet. Bra exempel på detta är våra senaste innovationsinvesteringar i form av biokompositproduktion i Hylte bruk och utökad kommersiell användning av mikrofibrillär cellulosa i förpackningskartong i Fors, Imatra och Ingerois”, sade Per Lyrvall.

Mikael Hannus, Stora Ensos innovationschef i Sverige, har ingått i den kärntrupp, som tagit fram skogsnäringens nya forskningsagenda. Denna agenda redogör för de 23 forskningsområden, som anses vara viktiga för den framtida bioekonomin. Att all forskning ska vara konsumentdriven är något som genomsyrar hela agendan.

”Med en gemensam forskningsagenda får vi en tydlig inriktning och kan utnyttja våra resurser mer effektivt. Att alla aktörer nu tar sitt ansvar och vågar göra satsningar är oerhört viktigt, om vi ska lyckas utveckla befintliga och nya produkter och därmed stärka skogsnäringens konkurrenskraft”, sade Mikael Hannus i sitt tal.

Här är en länk till skogsnäringens nya innovationsagenda

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker