Skoghalls bruk – 100-åring med hållbart framtidsfokus

PUBLICERAD: 17 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

En jubileumsförpackning tillverkad av kartong från Skoghalls bruk!|Platschefen Kenneth Ohlsson

Stora Enso Skoghalls bruk i Värmland är en framgångsrik kartongproducent, som i år fyller 100 år. Som en del i brukets 100-årsfirande arrangerades i förra veckan ett seminarium på bruket på temat hållbar utveckling.
Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och Skoghalls bruks platschef  Kenneth Ohlsson var två av talarna vid seminariet, dit ett 40-tal lokala politiker och andra beslutsfattare i regionen bjudits in.

”Skoghalls bruk är ett av våra nyckelbruk inom koncernen. Det är ett välinvesterat och modernt bruk med kompetenta medarbetarna. Hållbara förpackningar blir allt viktigare, så Skoghalls produkter har framtiden för sig. Det är verkligen 100 år av fantastisk utveckling, som skett här. Jag är stolt över Skoghalls bruk”, konstaterade Per Lyrvall.

Platschefen Kenneth Ohlsson underströk medarbetarnas betydelse för brukets utveckling. 

”Det är framförallt den enorma kompetens som finns och har funnits hos våra medarbetare genom åren och på den vilja och mod att ständigt utvecklas och tänka nytt, som gjort Skoghalls bruk till ett framgångsrikt bruk”, framhöll Kenneth Ohlsson.

Att ha fokus på innovationer var något som även Sverigechef Per Lyrvall poängterade.

”Det finns en enorm potential i skogen. Vår förnybara råvara ger oss en otrolig möjlighet att driva på utvecklingen av bioekonomin och fortsätta tillverka klimatsmarta produkter i minst 100 år till på Skoghalls bruk och andra bruk inom koncernen. Det gäller nu att alla medarbetare fortsätter att vara innovatörer och bidrar till utvecklingen av verksamheten”,  sade Per Lyrvall.   

Skoghalls bruks verksamhet är imponerande på många sätt. På bruket finns kartongmaskin 8, som är en av världens största kartongmaskiner för vätskekartong. Var sjätte förpackning i världen, som innehåller något flytande, är tillverkad av kartong från bruket. Varje dygn tillverkas kartong som motsvarar 100 miljoner enlitersförpackningar. 90 procent av produktionen går på export.
Med sina 800 medarbetare är bruket ett av Värmlands största företag och det har investerats över 10 miljarder kronor de senaste 20 åren på bruket.

”Vi investerar långsiktigt och finns kvar länge på samma plats. Därför ser vi till att vara en ansvarsfull samhällsmedborgare i lokalsamhällena vid våra bruk. Det är viktigt för oss att vi har en levande landsbygd. Att vi är ett ansvarsfullt företag, som satsar på innovation och har hållbarhet som affärsidé – det är nycklarna till vår framgång”, säger Per Lyrvall.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium