Sju förpackningspapper får grönt ljus för industriell kompostering

PUBLICERAD: 19 december 2022
UPPDATERAD: 31 januari
UPM har nu sju förpackningspapper som certifierats enligt standarden EN13432. Foto: Pressbild

Sju av finska UPM:s förpackningspapper certifieras som industriellt komposterbara.

Förpackningspapperna för olika ändamål har nyligen certifierats som industriellt komposterbara enligt standarden EN13432:

– Komposterbarhet är något som konsumenter, varumärkesägare och konverterare uppskattar mycket, säger Dirk Ryckaert, försäljningschef på UPM Specialty Papers, och fortsätter:

– I vissa fall där återvinning av en förpackning inte är möjlig är det värdefullt att ha ett annat certifierat och hållbart sätt att göra sig av med materialet, säger han.

Omvandlas till jord

Den nya certifieringen för komposterbarhet ger fiberbaserade förpackningar en fördel jämfört med fossilbaserade förpackningar, enligt UPM. Medan det beräknas ta hundratals år för fossilbaserade material att brytas ned, kan fiberbaserade material omvandlas till jord inom några veckor.

Blir nya pappersprodukter

UPM Specialty Papers sju certifierade förpackningsmaterial är konstruerade för att kunna återvinnas till nya pappersprodukter. Företaget skriver i ett pressmeddelande att komposteringen, där förpackningsmaterialets organiska material och mineraler återförs till marken, säkerställer en hållbar slutanvändning av förpackningen. I en perfekt värld skulle allt papper återvinnas, men när återvinning inte är möjlig så är kompostering i alla fall ett alternativ.

Läs vidare

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

UPM miljardsatsar på bioglykol till PET och andra produkter

Finska UPM Biochemicals satsar 1,180 miljarder euro (ca 13,6 miljarder kr) på att bygga världens första industriella bioraffinaderi för tillverkning av bland annat biobaserad monoetylenglykol och andra bioprodukter.
upm-glykol-utvaldx

Skarp reaktion från EUBP mot redovisning av svensk toxstudie

hasso-eubp-05-utvald

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx