Självöppnande förpackning vinner pris

PUBLICERAD: 22 november 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Innventia hjalmar granberg low

Hjalmar Granberg

Den expanderande och självöppnande matförpackningen Sustainable Expanding Bowl vann priset inom kategorin Bio vid årets utdelning av årets Plastovationer Awards den 13 november i samband med mässan Elmia Subcontractor i Jönköping.

Plastovationer Awards delas ut i fem kategorier: Plastovationer, Produktutveckling, Komposit, Bio och Energieffektivisering. Innventia får priset i kategorin Bio för att tillsammans med designstudion Tomorrow Machine ”ha skapat ett spännande framtidskoncept i form av en självexpanderande förpackning för frystorkad mat. Genom att utnyttja de unika egenskaperna hos Innventias mekanoaktiva biomaterial låter man gammal och ny teknik mötas i ett innovativt gränsöverskridande. Resultatet är en elegant förpackningslösning med ett brett användningsområde.”

Sustainable Expanding Bowl är en s.k. demonstrator, en prototyp som tagits fram för att visa möjligheterna med ett nytt interaktivt material från förnybara råvaror. Demonstratorn har redan väckt stort intresse på forsknings- och designbloggar över hela världen och firade stora triumfer i och med det internationella designpriset The Dieline Sustainable Packaging Award 2013. Den sinnrika konstruktionen har formgetts av designduon Anna Glansén och Hanna Billqvist i Tomorrow Machine, i ett unikt samarbete med Innventias materialforskargrupp under ledning av Hjalmar Granberg. Utgångspunkten för formgivarna var de inneboende funktionerna hos materialet, en kartong med aktiva egenskaper som gör att materialet reagerar på värme och fukt. Tack vare den expanderande funktionen kan förpackningens storlek minimeras och man slipper transportera luft i förpackningen.

– Vi är jätteglada och stolta! Detta är ännu ett tecken på att våra nya material från skogen vinner mark inom helt nya områden och branscher, säger Catharina Ottestam, chef för affärsområde Packaging Solutions.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx