Sett på iffa: Världspremiär för helt plastfritt livsmedelstråg

PUBLICERAD: 8 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Daniel Reimer,Variovac, visar upp det helt plastfria livsmedelstråget, som hade världspremiär på iffa-mässan och som väckte stor uppmärksamhet. (Bild Bo Wallteg).|Av det helt plastfria materialet, som är tillverkat av israeliska MibaStar, kan produceras 25 – 30 millimeter djupa livsmedelstråg för exempelvis skivade livsmedelsprodukter. (Bild Bo Wallteg)

I tider av starkt motstånd mot plast är det självklart att en nyhet, som skriker ut att den är helt plastfri, väcker uppmärksamhet. Variovac, som är en välkänd tillverkare av vakuumformningsmaskiner, visar en sådan nyhet – ett helt plastfritt livsmedelstråg – för första gången på den jättelika kött- och charkmässan iffa i Frankfurt, som avslutas i dag, 8 maj.

”Intresset har varit mycket stort för den här lösningen och det är många som inte tror på att det inte är någon plast i förpackningen, eftersom det cellulosabaserade skiktet blänker så kraftigt. Materialet består enbart av nyfiber och det gäller även det transparenta fönstret på toppfilmen/förslutningsfilmen”, säger Daniel Reimer på Variovac.

Enligt Daniel Reimer kan man köra materialet i vanliga termoformningsverktyg, men det behövs lite extra tryck i formningsprocessen för att kunna djupdra tråget. Exakt hur mycket vill man inte avslöja utan väljer att kalla det 6 bar plus. Variovacs system, som man kallar Rapid Air System, passar bra i sammanhanget.

Av det helt plastfria materialet, som är tillverkat av israeliska MibaStar, kan produceras 25 – 30 millimeter djupa tråg för exempelvis skivade livsmedelsprodukter. (Bild Bo Wallteg)

”Formbarheten är inte lika stor som för plast, men vi kan dra materialet 25 till 30 millimeter, vilket räcker för många användningar, till exempel för packning av skivad skinka eller ost”, förklarar Daniel Reimer.

Materialet kan, utan behov av plast, levereras med alltifrån låg till hög barriär. Trågen kan förses med tryck på insidan och självfallet på utsidan och trågen blir lättare än konventionella tråg av plast. Trågen kan användas i temperaturområdet minus 40 grader C till plus 220 grader C. Tillverkare av materialet är det israeliska företaget MibaStar.

”Prismässigt är materialet dyrare – just nu kanske tre till fyra gånger dyrare än motsvarande tråg av plast – men med större volymer kommer så klart kostnaden att gå ner. De första förpackningarna är nu på väg ut på marknaden, för packning av bacon, fett är inget problem!”, avslutar Daniel Reimer.

(Text Bo Wallteg)

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium