Seminarium tar upp frågan om plastkassens framtid

PUBLICERAD: 19 december 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Regeringen har bestämt att förbrukningen av tunna plastkassar ska minska drastiskt fram till år 2026. Hur påverkar det oss och vilka möjligheter skapas?

Plastkassens vara eller inte vara debatteras världen över. Nu ordnar Packnews och nord emballage ett seminarium som tar upp denna viktiga fråga.
De globala miljömål, som världens ledare enades om i Paris i slutet av förra året, börjar nu få reella konsekvenser och en av de första sakerna, som nu står i skottlinjen, är plastkassens vara eller inte vara.

EU:s direktiv till medlemsländerna är att se över och komma med förslag och nu har svenska regeringen sagt sitt och ställer krav på en drastisk neddragning i förbrukningen av tunna plastkassar. 

Målsättningen i Sverige är en årsförbrukning på 90 kassar per person år 2020, vilket ytterligare mer än halveras till 2026 (40 kassar).

Detta kommer förstås att påverka oss alla, från producenter till konsumenter, och på seminariet är det meningen att intressenter från näringslivet, handel och olika miljö- och intresseorganisationer ska diskutera detta och dela med sig av sina tankar och idéer.

Seminariet har rubriken ”Minskad konsumtion av plastkassar – en stor utmaning men också unika möjligheter?” och på talarlistan finns representanter och experter från bland annat BillerudKorsnäs, ICA, IVL Miljöinstitutet, Konsumentföreningen Stockholm, PantaPåsen, Swedbag, m fl.

Seminariet äger rum den 7 februari i Stockholm. Mer info och anmälan hittar du HÄR!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning