Seminarium tar upp frågan om plastkassens framtid

PUBLICERAD: 19 december 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Regeringen har bestämt att förbrukningen av tunna plastkassar ska minska drastiskt fram till år 2026. Hur påverkar det oss och vilka möjligheter skapas?

Plastkassens vara eller inte vara debatteras världen över. Nu ordnar Packnews och nord emballage ett seminarium som tar upp denna viktiga fråga.
De globala miljömål, som världens ledare enades om i Paris i slutet av förra året, börjar nu få reella konsekvenser och en av de första sakerna, som nu står i skottlinjen, är plastkassens vara eller inte vara.

EU:s direktiv till medlemsländerna är att se över och komma med förslag och nu har svenska regeringen sagt sitt och ställer krav på en drastisk neddragning i förbrukningen av tunna plastkassar. 

Målsättningen i Sverige är en årsförbrukning på 90 kassar per person år 2020, vilket ytterligare mer än halveras till 2026 (40 kassar).

Detta kommer förstås att påverka oss alla, från producenter till konsumenter, och på seminariet är det meningen att intressenter från näringslivet, handel och olika miljö- och intresseorganisationer ska diskutera detta och dela med sig av sina tankar och idéer.

Seminariet har rubriken ”Minskad konsumtion av plastkassar – en stor utmaning men också unika möjligheter?” och på talarlistan finns representanter och experter från bland annat BillerudKorsnäs, ICA, IVL Miljöinstitutet, Konsumentföreningen Stockholm, PantaPåsen, Swedbag, m fl.

Seminariet äger rum den 7 februari i Stockholm. Mer info och anmälan hittar du HÄR!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x