Sealed Air ser förpackningstrend i köttindustrin

PUBLICERAD: 13 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Sealed Airs system för vakuumförpackning av olika köttprodukter. Foto: Pressbild

Företag i köttindustrin blickar allt mer mot att automatisera sina produktioner.  Det finns flera fördelar med att minska handpåläggningen när köttprodukter ska förpackas, enligt Stephanie Poole på Sealed Air.

Under de senaste två årens pandemi har omfattande problem i leveranskedjan intensifierat de utmaningar som charkuteri- och köttberedningsföretag måste övervinna för att upprätthålla kontinuitet i verksamheten och möta kundernas efterfrågan. Det skriver Sealed Air i ett pressmeddelande.

Utmaningarna företagen står inför är flera – att minimera matsvinnet, öka effektiviteten, maximera livsmedelssäkerheten och optimera produktiviteten. Dessa faktorer har blivit ännu mer avgörande för att skydda ett varumärkes rykte, försäljning och marginaler. Andra utmaningar till följd av pandemin har varit avbrott i försörjningskedjor och tillgång på arbetskraft vilket har gjort det svårare att upprätthålla kontinuitet i produktioner, enligt Sealed Air.

Trend här för att stanna

Stephanie Poole, senior affärsutvecklare inom livsmedelssäkerhet på Sealed Air i Europa säger att det är kombinationen av dessa utmaningar, tillsammans med ständigt föränderliga marknadskrav, som driver på trenden med förpackningsautomation. En trend som är här för att stanna. Företag investerar till exempel i intelligenta vakuumförpackningssystem som inte bara minskar det manuella arbetet utan även förbättrar faktorer som hastighet, säkerhet och hållbarhet.

Kontinuitet i förpackningsprocessen

Hon framhåller även att dessa automationslösningar minimerar risken för fel. Automatiserade vakuumförpackningssystem levererar noggrannhet och kontinuitet, vilket säkerställer att kött och charkuterivaror är tätt och korrekt packade. Automatiserad utrustning för vakuumförpackning av köttprodukter ger också företag mer kontroll över hur snabbt köttprodukterna rör sig genom förpackningsflödet.Processen blir även mer hygienisk, menar företaget.

Cryovac VS9X för att vakuumförpacka köttprodukter. Foto: Pressbild

Sealed Air erbjuder inom detta område Cryovac VS2X och VS9X. Det är vakuumförpackningssystem utvecklade för att snabba på hastigheten i packningen. Dessa maskiner är bland annat utrustade med automatiska påslastare, skärsystem och elektriska transportörer för att minimera handpåläggningen och optimera hastigheten och flödet av köttprodukter genom förpackningsprocessen.

 

Senaste nytt

Prishöjningar på wellpapp enligt PackIndx

De större tillverkarna av wellpapp i Sverige som DS Smith, Smurfit Westrock och Stora Enso har aviserat om prisökningar på 4,7 till 6,9 procent senaste månaderna enligt PackIndx.
Packindx-Packnews-900x600

Robotfactory visade automatiskt skärsystem på ett Zünd D3-skärbord

Under den nyligen avslutade  mässan Fespa i Berlin visade Robotfactory sitt automatiserade skärsystem med två ABB-industrirobotar i samarbete med ett industriellt Zünd D3-skärbord.
robot_01

Labelexpo Europe utökas med teknik för falskartongtillverkning

Det är inte ovanligt att etikettproducenter även tillverkar falskartong i lite mindre storlekar i sina pressar. Detta återspeglas nu på årets Labelexpo Europe som utökas till att omfatta teknik för falskartong.
lsbel

Novusundersökning visar att många har problem med svåröppnade förpackningar

När det krävs vassa verktyg eller hjälp för att öppna en medicinburk eller livsmedelsförpackning är något fel. För många reumatiker är detta vardag – men en ny undersökning från Novus visar att problemen med svåröppnade förpackningar är utbredda i hela befolkningen. Det kommer kanske inte som en nyhet för oss i branschen? Öppningsbarhet har ju diskuterats sedan 1960-talet.
uk-enkat-utvaldx

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2