Sealed Air ser förpackningstrend i köttindustrin

PUBLICERAD: 13 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Sealed Airs system för vakuumförpackning av olika köttprodukter. Foto: Pressbild

Företag i köttindustrin blickar allt mer mot att automatisera sina produktioner.  Det finns flera fördelar med att minska handpåläggningen när köttprodukter ska förpackas, enligt Stephanie Poole på Sealed Air.

Under de senaste två årens pandemi har omfattande problem i leveranskedjan intensifierat de utmaningar som charkuteri- och köttberedningsföretag måste övervinna för att upprätthålla kontinuitet i verksamheten och möta kundernas efterfrågan. Det skriver Sealed Air i ett pressmeddelande.

Utmaningarna företagen står inför är flera – att minimera matsvinnet, öka effektiviteten, maximera livsmedelssäkerheten och optimera produktiviteten. Dessa faktorer har blivit ännu mer avgörande för att skydda ett varumärkes rykte, försäljning och marginaler. Andra utmaningar till följd av pandemin har varit avbrott i försörjningskedjor och tillgång på arbetskraft vilket har gjort det svårare att upprätthålla kontinuitet i produktioner, enligt Sealed Air.

Trend här för att stanna

Stephanie Poole, senior affärsutvecklare inom livsmedelssäkerhet på Sealed Air i Europa säger att det är kombinationen av dessa utmaningar, tillsammans med ständigt föränderliga marknadskrav, som driver på trenden med förpackningsautomation. En trend som är här för att stanna. Företag investerar till exempel i intelligenta vakuumförpackningssystem som inte bara minskar det manuella arbetet utan även förbättrar faktorer som hastighet, säkerhet och hållbarhet.

Kontinuitet i förpackningsprocessen

Hon framhåller även att dessa automationslösningar minimerar risken för fel. Automatiserade vakuumförpackningssystem levererar noggrannhet och kontinuitet, vilket säkerställer att kött och charkuterivaror är tätt och korrekt packade. Automatiserad utrustning för vakuumförpackning av köttprodukter ger också företag mer kontroll över hur snabbt köttprodukterna rör sig genom förpackningsflödet.Processen blir även mer hygienisk, menar företaget.

Cryovac VS9X för att vakuumförpacka köttprodukter. Foto: Pressbild

Sealed Air erbjuder inom detta område Cryovac VS2X och VS9X. Det är vakuumförpackningssystem utvecklade för att snabba på hastigheten i packningen. Dessa maskiner är bland annat utrustade med automatiska påslastare, skärsystem och elektriska transportörer för att minimera handpåläggningen och optimera hastigheten och flödet av köttprodukter genom förpackningsprocessen.

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx