Scanpack Pop-up visade att det är poppis att träffas...

PUBLICERAD: 24 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Scanpack Pop-up på svenska Mässan blev en lyckad ”inkastare” till nästa års Scanpack i oktober och visade att det är poppis att kunna träffas fysiskt igen… (Bild Bo Wallteg)

Scanpack poppade upp nyligen på Svenska Mässan. Ja, inte själva utställningen förstås, men väl en liten inkastare till mässan i början av oktober nästa år. Scanpack Pop-up blev en halvdag med intressanta presentationer, en liten bordsutställning och drygt etthundra besökare.

Det var ingen tvekan om att de som var på plats trivdes och fick utlopp för det under lång tid uppdämda behovet av att kunna mötas fysiskt. De digitala mötena har ju regerat under lång tid, men nu gick det att träffas igen. Därmed var pauserna under eftermiddagen lika viktiga som presentationerna.

Ett genomgående tema under dagen var hållbarhet. Catarina Rolfsdotter-Jansson är programledare, journalist och författare med stor kompetens inom hållbar utveckling och var moderator under dagen.

På scenen fanns inledningsvis Dennis Pamlin, entreprenör och framtidsspanare, som inledningsvis gav en engagerad presentation på temat ”Förpackningsinnovation för 4:e industriella revolutionen”. För att sammanfatta det väldigt enkelt kan man säga att han uppmanade förpackningsindustrin att inse hur vi kan vara en viktig del av den omställning, som världen är i stort behov av.

Om Dennis Pamlins föredrag var mer åt det visionära hållet, så blev det desto mer handfast när Oskar Lingqvist, som leder McKinseys globala avdelning inriktad på papper, skogsprodukter och paketering, redovisade siffror för industrin med fokus på hur det sett ut under pandemin och vad som krävs av förpackningsbranschen i framtiden.

Han konstaterade att e-handeln ökat snabbt och kommer att fortsätta starkt uppåt och det är något som öppnar en enorm potential för sekundära förpackningar. Efterfrågan på wellpapp kommer att öka starkt inom detta område fram till år 2040 till exempel. Det andra området att hålla fokus på är enligt Oskar hållbarhet. Något uttjatat kanske, men fortsatt en nyckelfaktor för utvecklingen framåt. Lite bekymmersamt är det att en undersökning man gjort i tio länder visar att allmänheten ser glasförpackningar som det mest hållbara, eller ett av de hållbaraste alternativen, i en majoritet av länderna. Papper och kartong är överlägset bäst i allmänhetens ögon, men kombinerade material av plast, papper och aluminium är sämst i samma undersökning. Det borde kunna stressa en världsledande tillverkare av livsmedelsförpackningar i Sverige och för den delen även en tillverkare i Norge.

Att konsumentens makt är stor framgår när man frågat företag om vad som genererar hållbarhetsåtaganden. 42 procent pekar på konsumenterna och hela 90 procent pekar på källor som inte är lagstadgande, det vill säga konsumenter, kunder och investerare. De flesta stora varumärkesägare har dock väldigt långt kvar för att nå sina uppsatta hållbarhetsmål år 2025.

I en paneldebatt kring läget för förpackningsindustrin deltog Oskar Lingqvist, Annelill Ahnvik från Gafs Kartong, Oscar Hugosson från Scanfill och Anders Källman från Multivac.

På Scanpack Pop-up presenterades också vinnarna i årets ScanStar av Mikael Gällstedt och Magnus Sidling, som i år hållit i tävlingen. Det skedde via en film, som visade alla vinnare.
Du kan se filmen HÄR.

Text : Bo Wallteg

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x