Scanpack 2022 bjuder in till strategisk framtidskonferens

PUBLICERAD: 3 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

På Scanpack 2022 i oktober bjuder mässan in till en helt ny strategisk framtidskonferens under namnet Scanpack Summit.|”Scanpack Summit tar upp de viktiga frågorna”, säger Anna-Lena Friberg. (Bild Svenska Mässan)|Annika Persson är affärsutvecklare på Svenska Mässan. (Bild Svenska Mässan)

Till höstens efterlängtade förpackningsmässa Scanpack i Göteborg bjuder mässan in politiker, forskare och företagsledare till en helt ny strategisk framtidskonferens under namnet Scanpack Summit.

”Scanpack Summit tar upp de viktiga frågorna”, säger Anna-Lena Friberg. (Bild Svenska Mässan)

”Vi ser ett stort behov i branschen. Omställningsfrågorna är akuta. På Scanpack Summit gör vi plats för de viktiga frågorna”, säger Anna-Lena Friberg, affärsansvarig för Scanpack.

Scanpack, som är norra Europas ledande mötesplats för förpackningsbranschen, hålls i år 4–7 oktober på Svenska Mässan i Göteborg och den nya satsningen Scanpack Summit genomförs redan första dagen.

”Konferensen är resultatet av ett behovsstyrt initiativ, som ursprungligen kommer från våra utställare. Det har hittills inte funnits någon arena för att diskutera strategifrågor i branschen”, framhåller Anna-Lena Friberg.

Scanpack Summit blir en strategi- och framtidskonferens, riktad till beslutsfattare inom förpackningsindustrin. Tillfället är väl valt eftersom stora delar av förpackningsvärlden ändå kommer att finnas på plats i Göteborg.

”Vi ser hur det lätt uppstår polariseringar och olika teorier om vad som är bäst för framtiden, till exempel kring val av material. Samtidigt finns en önskan att mötas över gränserna och hitta nya sätt att samverka kring kritiska framtidsfrågor som hållbarhet, klimatomställning och cirkulära lösningar”, säger Anna Lena Friberg.

Avsikten är att Scanpack Summit ska sammanföra forskare och politiker med förpackningsindustrins beslutsfattare, tankeledande aktörer och slutkunder.

Annika Persson är affärsutvecklare på Svenska Mässan. (Bild Svenska Mässan)

Annika Persson är affärsutvecklare på Svenska Mässan och arbetar med konceptet kring Scanpack Summit. Hon menar att hela förpackningsindustrin behöver driva hållbarhetsfrågan på ett djupare sätt i sina affärer och utvecklingsstrategier. På Scanpack Summit fångas frågorna och alla dess perspektiv: från forskarnas syn till näringslivets krav på lönsamhet och till vad som är politiskt möjligt.

”Vi vill skapa en hotspot som lockar varumärkesägare och storföretag, inte minst de som tar fram och utvecklar materialen: skogsindustrin, wellpapp och bioplast, med flera. Vi hoppas att forskning, politik och näringsliv ska lyssna på varandra. För att få en riktigt energifylld dialog bjuder vi även in innovatörer och andra aktörer som utmanar det konventionella, säger Annika Persson, som också konstaterar att megatrender förändras över tid – konsumenterna blir alltmer rörliga, alltmer pålästa, får nya preferenser och köpmönster.

”Det påverkar också i hög grad förpackningsindustrin och dess lönsamhet, driver på omställningen och ökar behoven av att tänka i nya banor. På Scanpack Summit vågar vi ta diskussionerna, även de obekväma. Vi behöver ha en balanserad debatt, med olika infallsvinklar, för att hitta fram till en så bra lösning som möjligt”, avslutar Annika Persson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x