Scanfills nya material är nu 100 procent biobaserat

PUBLICERAD: 6 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Nu är det är grönt ljus för Scanfills BIO-satsning konstaterar försäljningschef Oscar Hugoson (t.h.) och utvecklingschef Karl Banke.

Ystadsbaserade Scanfill AB, helägt dotterbolag till Polykemi AB, lanserar nu sina BIO-produkter, vilka man betecknar som en svensk världsnyhet.
Förpackningsmaterialet Scanfill består till hälften av mineraler och till andra hälften av polymerer. Polymerdelen har fram tills nu kommit från oljebaserad råvara, men nu har man alltså kommit på en metod att ersätta polymererna med bioplast i form av polyeten från växtriket.

”Vi har hela tiden velat gå hela vägen och nu är vi där. Vi har redan slutkunder, som inom en mycket snar framtid kommer att lansera produkter med vårt Scanfill BIO-material”, säger en entusiastisk Oscar Hugoson, Scanfills försäljningsansvarige.

Scanfill skriver i ett pressmeddelande att man under en längre tid konsekvent arbetat för att hitta en lösning, där man går från 50 procent miljövänligt till 100 procent miljövänligt.

”Vi har fått många frågor kring möjligheten att utveckla ett 100-procentigt oljefritt material. Tack vare vår erfarenhet med Scanfill, som till 50 procent består av mineralbaserat material, gick utvecklingsarbetet till ett helt  oljefritt material kanske snabbare än förväntat. Nu är polymerdelen ersatt av polyeten från växtriket och tillsammans med vår mineraldel har vi en produkt, som är klimatneutral, när det gäller koldioxidutsläpp”, berättar utvecklingschef Karl Banke vid Scanfill AB.

Scanfill kommer även fortsättningsvis att producera det ursprungliga Scanfill-materialet, där hälften består av mineraler och hälften av oljebaserad råvara.

Enligt Oscar Hugoson räknar Scanfill AB med att deras BIO-material mycket snart kommer att hamna på en volym kring 500 ton.
”Vi kan leverera såväl foliematerial som material till flaskor och självklart folie. Naturligtvis är vi godkända för livsmedelsförpackningar. Det här utgör ett oerhört viktigt steg när det gäller Scanfill AB:s fortsatta utveckling”, understryker Oscar Hugoson.

Scanfill AB kommer att presentera sitt BIO-material på Scanpack i Göteborg i slutet av oktober.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex