På Scanpack demonstrerar Ystad-baserade polymerföretaget Scanfill AB sitt egenutvecklade smarta verktyg som beräknar förpackningsmaterialets klimatpåverkan och hjälper kunderna till optimala materialval.
Verktyget är resultatet av en vetenskaplig studie som Scanfills moderbolag Polykemi i Ystad genomförde år 2021 med avsikten att se vilket klimatavtryck, som deras material lämnar. Studien visade tydligt att materialvalet har en betydande roll i kampen för klimatet och efter att en motsvarade studie genomförts även för Scanfills räkning har man utvecklat ett beräkningsverktyg, som räknar ut vilket koldioxidavtryck företagens polymer- och förpackningsmaterial har.
Packnews träffar Scanfills Karl Banke i Scanfills monter på Scanpack och han berättar lite mer om beräkningsverktyget.

”Verktyget finns tillgängligt på materialsmart.se och där beskriver vi hur man kan klimatkompensera sina material och sänka sina klimatavtryck. Där finns också några aktuella fall beskrivna, där vi har hjälpt kunder”, berättar Karl Banke.
På materialsmart.se beskrivs också hur man har genomfört studien och skapat beräkningsverktyget för Scanfills, Polykemis och dotterbolaget Rondos materialprodukter. Där finns också en liten quiz, som besökaren kan göra för att ta reda på vad man känner till om sina materials klimatpåverkan.
”Den viktigaste delen på materialsmart.se är dock själva kalkylatorn, där kunden kan se vilken klimatbesparing man kan göra genom att byta ut ett befintligt material mot något av våra bolags produkter. Och vi kan också hjälpa till att skräddarsy ett material efter kundens önskningar och behov och se vilken klimatpåverkan det får”, säger Karl Banke.
Upprinnelsen till den studie som Polykemi först genomförde var att bilindustrin, som är en stor kund och användare av Polykemis polymerblandningar, efterfrågade siffror på compundernas koldioxidavtryck. När resultatet av studien så småningom resulterade i inte bara siffror utan ett helt beräkningsverktyg, så blev mottagandet entusiastiskt från bilindustrin sida.
”Förpackningssidan har inte direkt efterfrågat underlag på samma sätt som bilindustrin har gjort, men när väl beräkningsverktyget blev känt har det mottagits mycket väl även av förpackningsindustrin” säger Karl Banke, som också betonar att verktyget ska ses som ett första steg, där kunden själv kan få en uppfattning om olika materials klimatpåverkan.
”Kunden kan göra en första beräkning själv och om man finner det intressant med våra material, så är det bara att höra av sig, så hjälper vi kunden vidare”, avslutar Karl Banke.