Scanfill demonstrerar smart beräkning av klimatbelastning

PUBLICERAD: 6 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

På hemsidan materialsmart.se finns Scanfills smarta verktyg, där förpackningsmaterials klimatpåverkan kan beräknas. (Bild Bo Wallteg)|Karl Banke, ansvarig för tekniskt kundstöd på Scanfill AB, demonstrerar det smarta beräkningsverktyget. (Bild Bo Wallteg)

Scanpack demonstrerar Ystad-baserade polymerföretaget Scanfill AB sitt egenutvecklade smarta verktyg som beräknar förpackningsmaterialets klimatpåverkan och hjälper kunderna till optimala materialval.

Verktyget är resultatet av en vetenskaplig studie som Scanfills moderbolag Polykemi i Ystad genomförde år 2021 med avsikten att se vilket klimatavtryck, som deras material lämnar. Studien visade tydligt att materialvalet har en betydande roll i kampen för klimatet och efter att en motsvarade studie genomförts även för Scanfills räkning har man utvecklat ett beräkningsverktyg, som räknar ut vilket koldioxidavtryck företagens polymer- och förpackningsmaterial har.

Packnews träffar Scanfills Karl Banke i Scanfills monter på Scanpack och han berättar lite mer om beräkningsverktyget.

Karl Banke, ansvarig för tekniskt kundstöd på Scanfill AB, demonstrerar det smarta beräkningsverktyget. (Bild Bo Wallteg)

”Verktyget finns tillgängligt på materialsmart.se och där beskriver vi hur man kan klimatkompensera sina material och sänka sina klimatavtryck. Där finns också några aktuella fall beskrivna, där vi har hjälpt kunder”, berättar Karl Banke.

På materialsmart.se beskrivs också hur man har genomfört studien och skapat beräkningsverktyget för Scanfills, Polykemis och dotterbolaget Rondos materialprodukter. Där finns också en liten quiz, som besökaren kan göra för att ta reda på vad man känner till om sina materials klimatpåverkan.

”Den viktigaste delen på materialsmart.se är dock själva kalkylatorn, där kunden kan se vilken klimatbesparing man kan göra genom att byta ut ett befintligt material mot något av våra bolags produkter. Och vi kan också hjälpa till att skräddarsy ett material efter kundens önskningar och behov och se vilken klimatpåverkan det får”, säger Karl Banke.

Upprinnelsen till den studie som Polykemi först genomförde var att bilindustrin, som är en stor kund och användare av Polykemis polymerblandningar, efterfrågade siffror på compundernas koldioxidavtryck. När resultatet av studien så småningom resulterade i inte bara siffror utan ett helt beräkningsverktyg, så blev mottagandet entusiastiskt från bilindustrin sida.

”Förpackningssidan har inte direkt efterfrågat underlag på samma sätt som bilindustrin har gjort, men när väl beräkningsverktyget blev känt har det mottagits mycket väl även av förpackningsindustrin” säger Karl Banke, som också betonar att verktyget ska ses som ett första steg, där kunden själv kan få en uppfattning om olika materials klimatpåverkan.

”Kunden kan göra en första beräkning själv och om man finner det intressant med våra material, så är det bara att höra av sig, så hjälper vi kunden vidare”, avslutar Karl Banke.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax