Scandicore först i världen med tublock av torrformade fiber

PUBLICERAD: 21 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Scandicores papptubslock av torrformade cellulosafiber sägs vara världens första i sitt slag. (Bild PulPac)|Sanna Fager är Chief Commercial Officer på PulPac. (Bild PulPac)|Eva Engström är VD på Scandicore. (Bild Scandicore)

Svenska PulPacs patenterade teknik för torrformning av naturliga cellulosafiber används nu av företaget Scandicore till världens första fiberbaserade förslutningslock till papptuber.

Scandicore, som är en ledande nordisk tillverkare av papptuber och -rör, har tillsammans med Göteborgsbaserade PulPac utvecklat papprörslocken, som är tillverkade med PulPacs uppmärksammade torrformningsteknik Dry Molded Fiber och som ersätter konventionella tublock av plast.

Eva Engström är VD på Scandicore. (Bild Scandicore)

”Den fysiska styrkan hos Dry Molded Fiber-produkterna, i kombination med resurseffektivitet, där värdefulla vattenresurser och energi sparas, förutom betydande minskningar av koldioxidutsläpp, gör detta till en strategisk investering för oss” säger Eva Engström, VD på Scandicore.

De första fiberbaserade locken kommer att användas av en ledande europeisk online-butik för konsttryck och de första konsttrycksleveranserna med det nya locket beräknas nå konsumenterna senare i vår.

Med PulPacs Dry Molded Fiber-teknik kan man ersätta engångsplast i ett stort antal förpacknings- och andra produkter med hållbara fiberbaserade alternativ till låg kostnad. Den patenterade tekniken är tillgänglig på licens för konverterare och varumärkesägare, som med hjälp av en standardiserad maskinplattform från PulPac sätter upp sin egen produktion.

Sanna Fager är CCO på PulPac. (Bild PulPac)

”Vi erbjuder applikationsutveckling, verktygstillverkning och provproduktion för att underlätta övergången till torrformad fiber. I nära samarbete med våra kunder utvecklar vi konkurrenskraftiga och hållbara applikationer. Pappersrörslocket passar perfekt för vår teknologi, och vi är glada över att samarbeta med Scandicore för att ta ut denna unika lösning på marknaden”, kommenterar Sanna Fager, Chief Commercial Officer på PulPac.

Borås-baserade Scandicore tillverkar pappershylsor, pipor, bobiner och cylindriskt emballage för tillverkningsindustrin och konsumentmarknaden. Scandicore AB ingår i den familjeägda industrikoncernen Mustad United Group.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}