SCA-ordföranden avgår efter kritik  Orsakar ”flyttkarusell” i flera bolag

PUBLICERAD: 21 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari


Den massiva kritik, som den senaste tiden riktats mot skogs- och pappersbolaget SCA:s ledning, har nu fått till följd att styrelseordföranden Sverker Martin-Löf (t.v. på bilden) vid kommande bolagsstämmor avgår från sina styrelseuppdrag i bl.a. SCA, Industrivärden, SSAB, Handelsbanken, Ericsson och Skanska.
Enligt en pressrelease från Industrivärden föreslås Pär Boman (t.h.), i dag VD i Handelsbanken, till ny ordförande i såväl SCA som Handelsbanken.

Att SCA-ordföranden nu lämnar samtliga sina styrelseuppdrag startar en veritabel omflyttningskarusell i flera stora svenska bolag.
Industrivärden skriver i dagens pressmeddelande att huvudägarna och Industrivärden i valberedningsarbetet kommer att verka för följande förändringar:
* Till ny ordförande i Industrivärden efter Sverker Martin-Löf föreslås bolagets VD Anders Nyrén, och till vice ordförande Fredrik Lundberg. Rekryteringsprocessen avseende ny VD i Industrivärden pågår.
* Anders Nyrén lämnar sitt ordförandeuppdrag i Handelsbanken och till ny ordförande föreslås bankens nuvarande VD Pär Boman. Fredrik Lundberg kvarstår som vice ordförande och Anders Nyrén kvarstår i styrelsen. Besked om efterträdare till Pär Boman som VD för banken kommer att lämnas av bankens styrelse före årsstämman.
* Pär Boman föreslås vidare som ny ordförande i SCA och ny ledamot i Skanska.
* Till ny ordförande i SSAB efter Sverker Martin-Löf föreslås Bengt Kjell och som ny styrelseledamot i Ericsson efter Martin-Löf föreslås Anders Nyrén.

”Jag anser att den successionsplan som nu utarbetats har alla förutsättningar att på ett professionellt sätt uppfylla Industrivärdens ambition att vara en aktiv och långsiktig ägare i svenska börsnoterade storbolag. Jag noterar med tillfredställelse att pensionsstiftelserna med flera inom Handelsbanken och SCA är fortsatt beredda att ta sitt långsiktiga ägaransvar och samtidigt konstaterar jag att det goda samarbetet med Lundbergs består och utvecklas till gagn för ägarstabiliteten i Industrivärden”, säger Sverker Martin-Löf i pressmeddelandet.

”När nu Sverker Martin-Löf lämnar sina styrelseuppdrag i gruppen, tar nya krafter vid som är väl förtrogna med respektive bolag och därmed borgar för kontinuitet. Sverker har en mycket framgångsrik karriär bakom sig både som VD och ordförande i flera olika bolag. Det finns anledning att vara mycket tacksam för hans hängivna insatser under många år. Han har gjort bolagen stora tjänster som i många fall varit avgörande för utvecklingen. Vi tillönskar Sverker allt gott för framtiden”, kommenterar Fredrik Lundberg.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a