Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) skriver i ett pressmeddelande att det nu finns en överenskommelse om hur kommun och näringsliv kan samarbeta för att öka den bostadsnära insamlingen av förpackningar och tidningar, som invånare sorterat för återvinning.
I överenskommelsen, även kallad en samverkansplattform, har FTI, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Avfall Sverige enats om hur kommun och näringsliv kan samarbeta, när insamlingen byggs upp och är i drift.
Det är producenterna av förpackningar och tidningar, som ansvarar för insamlingen, genom så kallade tillståndspliktiga insamlingssystem. Det ska ske i samarbete med kommunerna, som bland annat ansvarar för insamlingen av mat- och restavfall, upplåtande av mark, hantering av bygglov och utförande av miljötillsyn. Överenskommelsen innehåller principer och utgångspunkter för hur exempelvis samråd mellan parterna kan ske vid ansökan om tillstånd för nya insamlingssystem och när systemen är i drift, och även för samråd med Naturvårdsverket, som är tillstånds- och tillsynsmyndighet över insamlingssystemen.
Utgångspunkten för samarbetet är de nationella återvinningsmålen och ett utvecklat producentansvar, som syftar till att underlätta för hushåll att sortera ut förpackningar och tidningar. Parterna är överens om att söka flexibla systemlösningar utifrån lokala förutsättningar, miljönytta och kostnadseffektivitet. Ju fler förpackningar och tidningar, som sorteras och lämnas till återvinning, desto mindre blir avfallets påverkan på miljön. Överenskommelsen ska underlätta denna utveckling.
Ett mål är också att bidra med underlag till Naturvårdsverkets utformning av riktlinjer för insamling och återvinning.
Arbetet med plattformen inleds nu genom att den till en början testas i tio kommuner.
”Vi kan tillsammans utveckla ett redan framgångsrikt system, som överträffar dagens nationella mål. Med kommunernas lokala kunskap och våra existerande system kan pragmatiska lösningar bli både tillgänglighets-, kostnads- och miljöeffektiva, maximal miljönytta helt enkelt”, säger Gunnar Svensson, ordförande i FTI i en kommentar.
”Kommunerna är angelägna om att det ska bli enklare för invånare att sortera förpackningar och tidningar nära sitt hem. Det gör att mer avfall kan samlas in till återvinning, vilket är bra för miljön och klimatet. Samverkansplattformen är ett steg i den riktningen, eftersom den underlättar samarbete mellan berörda parter”, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
”Målet är att erbjuda ett enklare, mer begripligt och flexibelt insamlingssystem för att därigenom öka insamlingen och materialåtervinningen av förpackningar och tidningar. Samverkansplattformen innebär starten på ett långvarigt samarbete kring en mängd frågor för att utveckla insamlingen av förpackningar och tidningar”, säger Claes Thunblad, , ordförande i Avfall Sverige.