Ryktet fortsätter: LyondellBasell lägger rekordbud på Braskem

PUBLICERAD: 28 maj 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Enligt uppgifter vill LyondellBasell köpa en majoritetsandel i brasilianska Braskem för rekordhöga 100 miljarder kronor.

Enligt brasiliansk fackpress har nederländska plast- och kemikoncernen LyondellBasell lagt ett rekordhögt bud på São Paulo-baserade Braskem SA, en av världens största tillverkare av oljebaserad polypropen (PP) och polyeten (PE) och dessutom känd som storproducent av sockerrörsbaserad bioplast.

Enligt ekonomimagasinet Valor Economico har LyondellBasell erbjudit sig att betala 11,5 miljarder US-dollar (drygt 100 miljarder kronor) för en majoritetsandel i Braskem SA. Enligt uppgifter i tidningen avser budet Braskems huvudägare Odebrecht SA:s andel, som uppgår till 50,1 procent av Braskems röstberättigade aktier.

Redan för drygt ett halv år sedan kom ett bestämt rykte om att LyondellBasell lagt ett bud på Braskem SA. (Läs HÄR). Detta förnekades dock av Braskems huvudägare Odebrecht SA. Men ryktena tystnade inte och att det fanns en reell substans i dem visade sig inte minst i februari i år, då det blev känt att faktiska förhandlingar mellan de två företagen pågick. Men förhandlingarna avbröts i början av den här månaden, då Odebrecht i stället valde att fokusera på en refinansieringslösning med hjälp av brasilianska banker.

Men nu har alltså ryktet skjutit ny fart och enligt olika källor har alltså LyondellBasell förnyat sitt bud på en majoritetsandel av Braskem.

Noteras kan också att medan de här ryktena (och faktiska förhandlingarna) pågått har LyondellBasell också passat på att köpa Ohio-baserade polymerföretaget A, Schulman Inc. för 2,5 miljarder US-dollar (ca 22 miljarder kronor). Den affären beräknas vara slutförd i juni i år.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432