Rugby-burkar: från alu till stål – och nu åter till alu...

PUBLICERAD: 15 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Tillverkningen i Rugby startade med aluburkar|ändrades till stålburkar – och nu konverterar man tillbaka till aluburkar…

Glas- och metallförpackningstillverkaren Ardagh Group ska bygga om sin burkfabrik i brittiska Rugby för tillverkning av aluminiumburkar. Fabriken byggdes ursprungligen för produktion av just aluburkar, men konverterades i slutet av 1990-talet till en anläggning för tillverkning av dryckesburkar i stål. Men från och med början av nästa år blir det åter aluburkar, som kommer att lämna produktionslinjerna i Rugby.

Ardagh skriver i ett pressmeddelande att återkonverteringen görs för att företaget ska kunna uppfylla åtagna leveranser av aluburkar enligt de avtal man har med några av de mest väletablerade dryckesvarumärkena i världen.

Ombyggnaden i Rugby är också ett tecken på Ardagh Groups strategi att fortsätta att bygga ut sitt affärsområde inom dryckesburkar, vilket etablerades på allvar för mindre än ett år sedan, när Ardagh köpte 20 burkfabriker av Rexam och Ball (läs HÄR).

”Vi ser också konverteringen i Rugby som ett viktigt steg i arbetet att minska Ardagh totala fotavtryck och en åtgärd som kommer att välkomnas av våra kunder och andra viktiga aktörer samt av arbetsstyrkan i Rugby”, säger Oliver Graham, VD för Ardagh Metal Beverage.

Arbetet med att bygga om burklinjerna i Rugby-fabriken till aluminiumhantering beräknas påbörjas i slutet av året och produktionen av aluburkar är planerad att starta under första kvartalet 2018. Ardagh har inte uppgett hur stor investeringen i Rugby beräknas bli i pengar och har heller inte avslöjat några tekniska detaljer om aluburklinjernas utformning, kapaciteter, burkstorlekar, etc.

Burkfabriken i Rugby byggdes ursprungligen år 1989 och tillverkade då aluminiumburkar på två produktionslinjer. 1996 konverterades produktionen till stålburkar, för att tillmötesgå dåtida krav och önskemål från viktiga kunder. Och nu är det alltså dags för en återgång till aluburkar!

Ardagh skriver, att medan ombyggnaden av linjerna i Rugby pågår, kommer fabrikens leveransåtaganden att övertas av Ardagh burkfabrik i brittiska Wrexham samt av andra av bolagets burkfabriker runt om i Europa.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x