Rottneros VD om Q1-2022: ”Visar ett urstarkt resultat”

PUBLICERAD: 29 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi kan visa ett urstarkt kvartalsresultat”, säger Lennart Eberleh, VD och koncernchef i Rottneros AB. (Bild Rottneros)|I Polen ska Rottneros och Arctic Paper tillsammans bygga en fabrik för tillverkning av formpressade fibertråg. (Bild Rottneros)|Omslagssidan på Rottneros kvartalsrapport för perioden januari – mars 2022.

”Vi kan visa ett urstarkt kvartalsresultat”, säger Rottneros VD och koncernchef Lennart Eberleh i en kommentar till bolagets rapport för årets första kvartal.

Av Rottneros Q1-rapport framgår att nettoomsättningen under perioden ökade med 22 procent jämfört med motsvarande period i fjol och i pengar uppgick till 660 miljoner kronor (542 miljoner år 2021). Högre försäljningspriser vare främsta anledningen till omsättningsökningen.

Omslagssidan på Rottneros kvartalsrapport för perioden januari – mars 2022.

Rörelseresultatet (EBIT) för första kvartalet 2022 blev 145 miljoner kronor – en kraftig ökning från 11 miljoner kronor Q1-2021. En stark massamarknad var den främsta orsaken till resultatförbättringen, men resultatet hölls tillbaka av ökande rörliga kostnader.

”Den fortsatt mycket starka massamarknaden innebär att vi kan visa ett urstarkt kvartalsresultat. Samtidigt stiger de rörliga kostnaderna genom de obalanser som uppstått efter Rysslands oprovocerade attack på Ukraina”, säger Lennart Eberleh i sin kommentar till rapporten.

Rottneros skriver i rapporten att försäljningen till Ukraina naturligtvis påverkas negativt av kriget, samtidigt som alla affärskontakter i Ryssland har avbrutits. Koncernen har dock endast en begränsad exponering mot de två länderna. Innan invasionen utgjorde de tillsammans mindre än en procent av koncernens totala omsättningen.

”Vi fördömer kraftfullt Rysslands invasion av Ukraina och följer utvecklingen med både oro och bestörtning. Det är en tragedi och en humanitär katastrof för befolkningen i Ukraina. Vi bidrar genom att donera till UNHCR och Läkare utan gränser”, säger Lennart Eberleh.

När det gäller Rottneros förpackningsområde konstaterar Lennart Eberleh att satsningen på förpackningstillverkning i Polen, som är ett joint venture-projekt tillsammans med Arctic Paper, löper enligt planerna. (Läs mer HÄR)

I Polen ska Rottneros och Arctic Paper tillsammans bygga en fabrik för tillverkning av formpressade fibertråg. (Bild Rottneros)

”Tillsammans ska vi inom ramen för vårt 50/50-ägda samriskbolag investera 15 miljoner euro i en fabrik för formpressade fibertråg vid Arctic Papers pappersbruk i polska Kostrzyn. Anläggningen innebär ett rejält kapacitetstillskott och är ett viktigt steg för att möta den enorma och växande efterfrågan som finns på marknaden. Uppstarten är planerad till slutet av år 2023. Parallellt har vi gjort en mycket snabb och framgångsrik produktionsökning i vår egen förpackningsanläggning i Sunne”, framhåller Lennart Eberleh i kvartalsrapporten.

Även om Rottneros kvartalsrapport visar på ett starkt resultat, så höjer koncernchefen ett varningens finger och oroas av en högre inflation på bolagets insatsvaror och högre rörliga kostnader. Omvärldssituationen leder till en stramare virkesmarknad och elmarknadens prisrally utgör ett problem för den elintensiva produktionen i Rottneros Bruk. Sammantaget gör detta att Rottneros ledning nu vill se över hela koncernens struktur.

”Med anledning av den förändrade situationen på energimarknaden och stigande priser för övriga insatsvaror har Rottneros styrelse initierat en fördjupad strategisk analys för att säkerställa att koncernens struktur uppfyller kraven på uthållig lönsamhet i linje med våra finansiella mål. I grunden handlar det om att vi alltid måste ha en optimal struktur för att vara långsiktigt värdeskapande med en hög kostnadseffektivitet”, säger Lennart Eberleh.

Rottneros hela rapport för årets första kvartal kan du läsa/ladda ner HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}