Rottneros redovisar kraftigt förbättrat rörelseresultat

PUBLICERAD: 6 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

”Rottneros kan summera ett starkt 2018”, säger VD och koncernchef Lennart Eberleh (Bild Rottneros)

2018 blev något av ett rekordår för Rottneros-koncernen. Omsättningen ökade med 18 procent jämfört med 2017 och hamnade på 2,260 miljarder kronor. EBIT-resultatet för helåret 2018 blev 295 miljoner kronor, vilket är nästan en fördubbling jämfört med EBIT 2017, som blev 156 miljoner kronor och ett rekordresultat i koncernens nuvarande struktur.

”Rottneros kan summera ett starkt 2018, där koncernen fortsätter att leverera god lönsamhet samtidigt som uppgraderingen av våra två massabruk slutförts under investeringsprogrammet Agenda 500. Rörelseresultatet för helåret har närapå fördubblats jämfört med 2017”, konstaterar en nöjd VD och koncernchef Lennart Eberleh i sin bokslutskommentar.

Enligt kommentarerna till bokslutet är en stark efterfrågan på koncernens produkter, ett högt generellt marknadspris samt en för Rottneros gynnsam dollarkurs de främsta anledningarna till det kraftigt förbättrade årsresultatet.

”Ser vi till resultat per aktie innebär detta bokslut en ökning med 93 procent från förra året, vilket ligger till grund för styrelsens förslag att höja utdelningen med 33 öre till 70 öre per aktie. Glädjande är även att det fjärde kvartalet 2018 utvecklade sig positivt och omsättningen steg med 17 procent i förhållande till samma kvartal 2017”, säger Lennart Eberleh vidare i sin kommentar.

När han blickar framåt, så ser Rottneros VD positivt på koncernens utveckling.

”Kärnverksamheten fortsätter sitt strukturerade och systematiska arbete med ständiga förbättringar i alla avseenden. Rottneros Packaging har flyttat in i nya lokaler och vi ser en tydlig marknadspotential för tråg baserade på förnybar råvara. Lignolprojektet fortlöper och är ett viktigt exempel på hur skogsindustrin kan bidra till det fossilfria samhället”, avslutar Lennart Eberleh.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x