Rottneros Q3: Minskat resultat men stigande produktion

PUBLICERAD: 12 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi har en tydlig trend mot stigande produktion”

Ett minskat rörelseresultat och ökade kostnader, men en tydlig trend mot stigande produktion. Det är några av konklusionerna, som Rottneros AB:s VD och koncernchef Lennart Eberleh gör i bolagets rapport för årets tredje kvartal.

”Vårt fokus på lönsam och hållbar tillväxt fortsätter med en tydlig trend mot stigande produktion. Under det tredje kvartalet noterade Vallviks Bruk ett nytt rekord för produktionen. Det bekräftar att våra strategiska investeringar inom Agenda 500 levererar kapacitetsökningar enligt plan”, skriver Lennart Eberleh i rapporten.

Av rapporten framgår också att  kvartalets rörelseresultat minskade med två miljoner kronor  till 44 miljoner kronor och hölls tillbaka av vissa händelser av oplanerad karaktär samt att kostnadsutvecklingen inte är tillfredsställande.

”Vi har ökat vårt fokus på kostnaderna för att återgå till en normal nivå. Det gör vi på samma målfokuserade vis som har lett oss till den höjda produktionsnivån”, skriver Lennart Eberleh.

Trots att det årliga underhållsstoppet i Rottneros bruk inföll under kvartalet, så ökade koncernens produktion under perioden med 12 procent till 102.500 ton, vilket innebar ytterligare ett kvartal med en produktion över 100.000 ton. 

”Det bekräftar att vi gradvis förflyttar oss mot högre produktionsvolymer och det finns potential att öka tillgängligheten i våra bruk ytterligare framöver”, skriver Lennat Eberleh.

När det gäller marknadsutsikterna så konstateras i rapporten att en stark marknad ger goda förutsättningar för lönsamhet, trots en svagare US-dollar.

”Marknaden är fortsatt gynnsam med en bra balans mellan utbud och efterfrågan. Vi är därmed optimistiska inför det fjärde kvartalet. Dollarns försvagning mot kronan under sommaren har i viss mån vänt tillbaka under de senaste månaderna och har även motverkats av ett stigande massapris i US-dollar. Sammantaget är de yttre förutsättningarna bra för att skapa såväl lönsamhet som tillväxt för koncernen”, konstaterar Lennart Eberleh.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x