Rottneros leder EU-projekt för biobaserade förpackningar

PUBLICERAD: 31 augusti 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Projektet syftar till att ta fram helt biobaserade trågförpackningar.

Rottneros Packaging AB och Rottneros Bruk AB ska leda och koordinera det nya EU-projektet PULPACKTION, som ska ta fram helt biobaserade förpackningstråg.
PULPACKTION är ett projekt finansierat av ”Bio Based Industries Joint Undertaking” inom Horizon 2020, som är EU:s program för forskning och innovation. Projektet involverar 12 partners inom unionen.

Projektets totala omfattning är på knappt 120 miljoner kronor och finansieras till 74 procent av EU. Rottneros, med sin stora kunskap inom tillverkning av specialmassor och formade tråg av fiber, kommer få störst del av budgeten, cirka 25 miljoner kronor, och blir därmed även koordinator för hela projektet.

Förutom projektkoordineringen kommer Rottneros att leda arbetsströmmar inom trågformning och massautveckling. Projektet startar den 1 oktober 2016 och pågår i fyra år framåt.

Rottneros skriver i ett pressmeddelande att Rottneros Packaging redan idag är ledande på tråg tillverkade av fiber och har stor kunskap om framtagningen av dessa. Förpackningarna, som tillverkas av Rottneros idag, är till största delen biobaserade. Med innovationsprojektet PULPACKTION är målsättningen att ta fram en helt biobaserad förpackning till ett konkurrenskraftigt pris och på så sätt bidra till en mer hållbar utveckling inom förpackningsindustrin.

Rottneroskoncernens styrelse har även fattat ett strategiskt beslut om att växa inom området för hållbara förpackningar. Satsningen är ett sätt att möta den ökade efterfrågan på fossilfria produkter och är en viktig del i koncernens ambition att skapa tillväxt.

Även Innventia medverkar
Även svenska forskningsinstitutet Innventia kommer att medverka i och spela en aktiv roll i PULPACKTION-projektet.

Innventia skriver att de förpackningar, som i första hand ska utvecklas inom PULPACKTION är avsedda för sådana produkter som har medelhöga och höga krav på barriärer, exempelvis specifika mat- och elektroniktillämpningar.

Projektet ska utveckla integrerade förpackningslösningar som är 100 procent biobaserade med liknande egenskaper som befintliga fossilbaserade lösningar. Detta kommer att uppnås genom en våtgjutningsprocess, där träfibermassan blandas med andra biobaserade komponenter för att skräddarsy egenskaperna hos det slutliga materialet.

För att uppfylla den biobaserade strategin kommer nya barriärer av optimerade biopolymerer (bioplaster) att appliceras på det våtgjutna substratet. Innventia kommer att ansvara för verksamhet kopplad till konsumentinsikt samt spela en aktiv roll i utveckling, tillverkning och utvärdering av nya fibersammansättningar. Innventia kommer dessutom att delta i pilottester av prestandan hos dessa samt i hållbarhetsutvärderingar av producerade material och koncept.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor