Rottneros Bulk Booster ger bättre förpackningskartong

PUBLICERAD: 11 augusti 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Bulk Booster ger ökad böjstyvhet och ökad tjocklek åt förpackningskartong utan att vikten ökar.
|”En måttlig inblandning av Bulk Booster kan öka böjstyvheten med 30 procent”

Rottneros har utvecklat högutbytesmassan Bulk Booster, som används för att öka böjstyvhet och tjocklek på förpackningskartong utan att vikten ökar.
Bulk Booster har utvecklats av Rottneros Bruk under det senaste året, och testats i full kommersiell skala hos ett flertal kartongtillverkare. Produkten är tillverkad i en av Rottneros Bruks unika produktionslinjer.

Bulk Booster har fått ett gott mottagande hos ett flertal större kartongtillverkare. Produkten används redan idag i kommersiell tillverkning av förpackningskartong, samt i ett antal specialapplikationer.

Det speciella med Bulk Booster är att produkten ökar bulken eller tjockleken på kartongen mer än andra tillgängliga råvaror. Det innebär att man får en tjockare kartong för samma vikt av råvara vid tillverkningen. I och med att tjockleken ökar, så ökar böjstyvheten kraftigt, vilket är en mycket viktig egenskap för kartong, när den används för att göra förpackningar. Detta har stora fördelar, när det gäller att optimera produktionsekonomin i kartongtillverkningen. 

”En måttlig inblandning av Bulk Booster i returfiberbaserad kartong kan öka böjstyvheten med 30 procent”, säger Rottneros Bruks VD Olle Dahlin, som har besökt många av brukets kunder under utvecklingstiden.

Utvecklingen av Bulk Booster från idé till en kommersiell succé har varit ett teamarbete inom Rottneros Bruk och involverat stora delar av personalen. Fredrik Danielsson, teknisk försäljningschef och Nils Hauri, produktionschef, som lett utvecklingsarbetet, tycker att det intresse, som kartongtillverkarna visat under projektets gång, visar att det finns ett stort behov av Bulk Booster på marknaden.

Rottneros koncernchef Per Lundeen säger att de båda bruken i Rottneros koncernen, Vallviks bruk och Rottneros bruk, med sina specialiserade pappersmassor har lyckats väl med sin marknadspositionering mot mer och mer specialprodukter som används inom papperstillverkningen för icke grafiska produkter.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx