Rottneros Bruk investerar för fossilfri produktionsprocess

PUBLICERAD: 28 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

En investering på 15 miljoner kronor ska bidra till att göra produktionsprocessen vid Rottneros Bruk i värmländska Sunne fossilfri. (Bild Rottneros)|”Vi har på några år minskat oljeförbrukningen vid Rottneros bruk med 7.000 kubikmeter på årsbasis och ändå kunnat öka produktionen”, säger Nils Hauri. (Bild Rottneros)

I Rottneros Bruk, söder om Sunne i Värmland, investerar Rottneros 15 miljoner kronor i en metangasbrännare för att nå målet om en fossilfri produktionsprocess.

”Vi har på några år minskat oljeförbrukningen vid Rottneros bruk med 7.000 kubikmeter på årsbasis och ändå kunnat öka produktionen”, säger Nils Hauri. (Bild Rottneros)

Investeringen innebär att den metangas, som genereras som en biprodukt i den nya bioreningsanläggningen, kan användas i brukets torkningsprocess. Brännaren kommer att tas i drift under första halvåret 2020 och innebär förutom minskad förbrukning av fossila bränslen även lägre rörliga kostnader.

”Investeringen betyder att vi i stort sett når målet om en fossilfri tillverkningsprocess i Rottneros Bruk. Genom att tillvarata metangasen, som generas i bioreningsprocessen, när vi torkar massan, kommer vi att ersätta motsvarande 1.000 kubikmeter fossilbränsle i form av olja. Sammantaget har investeringarna, som vi gjort i bruket sedan några år, minskat oljeförbrukningen med i storleksordningen 7.000 kubikmeter på årsbasis, samtidigt som produktionsvolymen vuxit påtagligt”, säger Nils Hauri, direktör för innovation och strategiska projekt hos Rottneros.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax