Rottneros Bruk investerar för fossilfri produktionsprocess

PUBLICERAD: 28 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

En investering på 15 miljoner kronor ska bidra till att göra produktionsprocessen vid Rottneros Bruk i värmländska Sunne fossilfri. (Bild Rottneros)|”Vi har på några år minskat oljeförbrukningen vid Rottneros bruk med 7.000 kubikmeter på årsbasis och ändå kunnat öka produktionen”, säger Nils Hauri. (Bild Rottneros)

I Rottneros Bruk, söder om Sunne i Värmland, investerar Rottneros 15 miljoner kronor i en metangasbrännare för att nå målet om en fossilfri produktionsprocess.

”Vi har på några år minskat oljeförbrukningen vid Rottneros bruk med 7.000 kubikmeter på årsbasis och ändå kunnat öka produktionen”, säger Nils Hauri. (Bild Rottneros)

Investeringen innebär att den metangas, som genereras som en biprodukt i den nya bioreningsanläggningen, kan användas i brukets torkningsprocess. Brännaren kommer att tas i drift under första halvåret 2020 och innebär förutom minskad förbrukning av fossila bränslen även lägre rörliga kostnader.

”Investeringen betyder att vi i stort sett når målet om en fossilfri tillverkningsprocess i Rottneros Bruk. Genom att tillvarata metangasen, som generas i bioreningsprocessen, när vi torkar massan, kommer vi att ersätta motsvarande 1.000 kubikmeter fossilbränsle i form av olja. Sammantaget har investeringarna, som vi gjort i bruket sedan några år, minskat oljeförbrukningen med i storleksordningen 7.000 kubikmeter på årsbasis, samtidigt som produktionsvolymen vuxit påtagligt”, säger Nils Hauri, direktör för innovation och strategiska projekt hos Rottneros.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah