Robot med stor räckvidd sätter ny standard för flexibilitet

PUBLICERAD: 28 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Robotspecialisten KUKA har lanserat KR IONTEC, som är en ny flexibel robot i hanteringsområdet 30 till 70 kilo. (Bild KUKA)

Tyska robot- och automatiseringsspecialisten KUKA lanserar en ny produktserie av robotar i hanteringsområdet 30 till 70 kilo. Den nya roboten har fått beteckningen KR IONTEC och den är en efterföljare till KUKA:s robotserie KR 60-3.

KUKA skriver i ett pressmeddelande att den nya KR IONTEC sätter en ny standard för flexibilitet. Roboten har utvecklats för användning inom både klassiska och digitala produktionsmiljöer och en räckvidd på 3,1 meter ger den ett stort arbetsområde.

KR IONTEC kan användas i alla monteringslägen – på golvet, på väggen eller snedmonterad. Roboten blir extra flexibel genom möjligheten att justera om bärlasten från 30 upp till 70 kg i monterat tillstånd. Genom att roboten har ett minskat utrymmesbehov – med 30 procents mindre uppställningsyta och 10 procents färre störande konturer – kan robotcellerna göras ännu mer kompakta.

”Kraftfull, smidig och flexibel – och redo för framtidens digitala produktionsmiljöer:” Så betecknar Joacim Lorentsson, försäljningschef på KUKA Nordic den nya roboten.

Enligt pressmeddelandet har KR IONTEC det lägsta underhållsbehovet i sin klass. Underhållskostnaderna sänks bland annat av att roboten kräver färre reservdelar och att oljebyte i genomsnitt endast krävs vid intervall på 20.000 drifttimmar. Minskad energiförbrukning till följd av förbättrad drivteknik och robotens reducerade egenvikt sänker också de löpande kostnaderna.

KUKA Nordic är dotterbolag till globala automations- och robotkoncernen KUKA, som har en omsättning på cirka 3,2 miljarder euro (ca 34 miljarder kronor) och cirka 14.200 anställda. Koncernen har huvudkontor i tyska Augsburg.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax