Robot med stor räckvidd sätter ny standard för flexibilitet

PUBLICERAD: 28 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Robotspecialisten KUKA har lanserat KR IONTEC, som är en ny flexibel robot i hanteringsområdet 30 till 70 kilo. (Bild KUKA)

Tyska robot- och automatiseringsspecialisten KUKA lanserar en ny produktserie av robotar i hanteringsområdet 30 till 70 kilo. Den nya roboten har fått beteckningen KR IONTEC och den är en efterföljare till KUKA:s robotserie KR 60-3.

KUKA skriver i ett pressmeddelande att den nya KR IONTEC sätter en ny standard för flexibilitet. Roboten har utvecklats för användning inom både klassiska och digitala produktionsmiljöer och en räckvidd på 3,1 meter ger den ett stort arbetsområde.

KR IONTEC kan användas i alla monteringslägen – på golvet, på väggen eller snedmonterad. Roboten blir extra flexibel genom möjligheten att justera om bärlasten från 30 upp till 70 kg i monterat tillstånd. Genom att roboten har ett minskat utrymmesbehov – med 30 procents mindre uppställningsyta och 10 procents färre störande konturer – kan robotcellerna göras ännu mer kompakta.

”Kraftfull, smidig och flexibel – och redo för framtidens digitala produktionsmiljöer:” Så betecknar Joacim Lorentsson, försäljningschef på KUKA Nordic den nya roboten.

Enligt pressmeddelandet har KR IONTEC det lägsta underhållsbehovet i sin klass. Underhållskostnaderna sänks bland annat av att roboten kräver färre reservdelar och att oljebyte i genomsnitt endast krävs vid intervall på 20.000 drifttimmar. Minskad energiförbrukning till följd av förbättrad drivteknik och robotens reducerade egenvikt sänker också de löpande kostnaderna.

KUKA Nordic är dotterbolag till globala automations- och robotkoncernen KUKA, som har en omsättning på cirka 3,2 miljarder euro (ca 34 miljarder kronor) och cirka 14.200 anställda. Koncernen har huvudkontor i tyska Augsburg.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006