Reumatikerförbundet kritiska till att skruvförslutningar tas bort

PUBLICERAD: 16 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, tycker att det är tråkigt att gamla förpackningar lanseras som nyheter.

För ett par månader sedan kunde vi berätta att Skånemejerier tar bort skruvförslutningen av plast på sin ekologiska mjölk från Hjordnära (läs mer här). Man säger att det är ett test för att se vad vi som konsumenter faktiskt väljer. En del av oss vill ha bekvämligheten med skruvförslutningen, andra vill undvika plast.

”Att ta bort plastkorkarna minskar miljöbelastningen och underlättar återvinningen. Det är bra både för oss, konsumenter och miljön”, sa Cecilia Lindwall, marknadschef på Skånemejerier i ett pressmeddelande och konstaterade att man håller öppet för att återinföra förslutningen.

När skruvförslutningen infördes för många år sedan var det med argument som att det blev en bekvämare förpackning att hantera, en förpackning som var lättare att öppna för de som har svaga händer och som dessutom var bra för miljön genom att det minskade livsmedelsspillet. Vi frågade Reumatikerförbundet hur man ställer sig till att ta bort skruvförslutningarna.

”Jag tycker att det är tråkigt att gamla mejeriförpackningar lanseras som nyheter för breda konsumentgrupper. I själva verket kommer färre kunna använda dem i sina dagliga liv. Nästan var femte person har idag problem med att öppna förpackningar och komma åt innehållet, och många kämpar med att öppna förpackningar som innehåller viktiga basvaror i de flesta hem”, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet.

”Jag vill att butikshyllorna fylls med moderna matförpackningar som möter många konsumentbehov. Det går att designa förpackningar som är lättöppnade och samtidigt miljövänliga”, säger Lotta Håkansson.

Det är svårt att skaka bort tanken av att detta är ett sätt att utnyttja vår ”skräck” för plast i dessa dagar och på det sättet få en för Skånemejerier mer ekonomisk förpackningslösning. Om förpackningens miljöpåverkan minskar genom att förslutningen tas bort och det samtidigt leder till att livsmedelsspillet ökar, vilket borde bli en konsekvens, blir det säkert svårt att räkna hem miljövinsten.

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax