För ett par månader sedan kunde vi berätta att Skånemejerier tar bort skruvförslutningen av plast på sin ekologiska mjölk från Hjordnära (läs mer här). Man säger att det är ett test för att se vad vi som konsumenter faktiskt väljer. En del av oss vill ha bekvämligheten med skruvförslutningen, andra vill undvika plast.
”Att ta bort plastkorkarna minskar miljöbelastningen och underlättar återvinningen. Det är bra både för oss, konsumenter och miljön”, sa Cecilia Lindwall, marknadschef på Skånemejerier i ett pressmeddelande och konstaterade att man håller öppet för att återinföra förslutningen.
När skruvförslutningen infördes för många år sedan var det med argument som att det blev en bekvämare förpackning att hantera, en förpackning som var lättare att öppna för de som har svaga händer och som dessutom var bra för miljön genom att det minskade livsmedelsspillet. Vi frågade Reumatikerförbundet hur man ställer sig till att ta bort skruvförslutningarna.
”Jag tycker att det är tråkigt att gamla mejeriförpackningar lanseras som nyheter för breda konsumentgrupper. I själva verket kommer färre kunna använda dem i sina dagliga liv. Nästan var femte person har idag problem med att öppna förpackningar och komma åt innehållet, och många kämpar med att öppna förpackningar som innehåller viktiga basvaror i de flesta hem”, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet.
”Jag vill att butikshyllorna fylls med moderna matförpackningar som möter många konsumentbehov. Det går att designa förpackningar som är lättöppnade och samtidigt miljövänliga”, säger Lotta Håkansson.
Det är svårt att skaka bort tanken av att detta är ett sätt att utnyttja vår ”skräck” för plast i dessa dagar och på det sättet få en för Skånemejerier mer ekonomisk förpackningslösning. Om förpackningens miljöpåverkan minskar genom att förslutningen tas bort och det samtidigt leder till att livsmedelsspillet ökar, vilket borde bli en konsekvens, blir det säkert svårt att räkna hem miljövinsten.