Retursystems digitala plattform i final i "Årets hållbara IT-projekt"

PUBLICERAD: 6 december 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Med SMART Pooling tar vi ett viktigt steg in i framtidens sätt att styra olika lastbärare”

Den 18 december utses Årets hållbara IT-projekt 2017 på CIO-Awardsgalan på Berns i Stockholm. En av fem finalistern är SMART Pooling, som är en branschgemensam plattform, vilken ger dagligvarubranschen ökad kontroll på alla olika typer av lastbärare. Plattformen har tagits fram av Svenska Retursystem i samarbete med Polar Cape och Evry samt med hjälp av en kundreferensgrupp bestående av bland andra ICA, Coop, Bergendahls, Arla och Coca-Cola

SMART Pooling är ett administrativt verktyg – en digital plattform – för hantering av dagligvarubranschens olika lastbärare, exempelvis returpallar, rullburar, träpallar, mejerilådor och pallkragar i ett och samma system. Med plattformen får man ökad kontroll och förenklad administration för alla typer av lastbärare, vilket innebär ökad hållbarhet och stora tidsvinster och kostnadsbesparingar i dagligvarubranschen. I systemet samlas all information om respektive lastbärarsystem på ett ställe, vilket förenklar hanteringen. Alla dagligvarubranschens producenter, grossister, butiker, restauranger och storhushåll kan använda systemet.

CIO Awards arrangeras i december varje år av CIO Sweden i samarbete med Accenture. Vinnarna utses av en jury bestående av styrelseproffs, VD:ar, CIO:er, experter och forskare.

”Vi är stolta över att vara en av finalisterna för Årets hållbara IT-projekt. Med SMART Pooling tar vi ett viktigt steg in i framtidens sätt att styra olika lastbärare. Plattformen möjliggör för producenter, grossister, butiker och restauranger att lätt kunna hålla reda på var deras lastbärare befinner sig i livsmedelsflödet. Försvunna lastbärare innebär både ekonomiska förluster och miljömässiga bekymmer”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432