Returlådor på tåg minskar CO2-utsläpp med 200 ton

PUBLICERAD: 2 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Genom att transportera en del av dagligvaruhandelns returlådor med DHL-containrar på tåg

Svenska Retursystem (SRS) har sedan starten tillsammans med DHL utvecklat logistiklösningar för SRS miljöanpassade retursystem för dagligvaruhandeln. Retursystemet bygger på återanvändning istället för engångsanvändning och för varje returlåda som ersätter ett engångsemballage, minskas koldioxidutsläppet med 44 procent.
För att ytterligare minska miljöpåverkan flyttar nu SRS i samarbete med DHL över en del av transporterna från väg till järnväg.  En gemensam speciallösning har arbetats fram under ett års tid. Premiärturen skedde i mitten av maj och nu går det två ekipage per dag mellan Eskilstuna och Malmö.

”DHL:s långsiktiga mål är att effektivisera koldioxidutsläppen från transporter med 30 procent till år 2020 i jämförelse med 2007. Att välja järnväg, där det fungerar, är en självklar strategi i vårt arbete för att sänka transportutsläppen. En sådan här produktionslösning för specialgods bygger på volym.  SRS tar ansvar för sin miljöpåverkan och möjliggör en tåglösning hela vägen genom att skicka två ekipage per dag”, säger Ylva Öhrnell, miljöchef på DHL

”SRS vision är en hållbar framtid och vi arbetar ständigt med att förbättra vår egen miljöpåverkan. Vi räknar med att tåglösningen kommer att minska koldioxidutsläppen från våra transporter med cirka fyra procent. Ju mer vi minskar vår miljöpåverkan, desto större blir effekten för branschen i form av besparing av koldioxidutsläpp”, säger Marie Winslow Andersson, chef hållbar utveckling för SRS.

Jämfört med att frakta returlådor med traditionell fraktlösning enbart på väg reduceras koldioxidutsläppen med cirka 200 ton årligen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx