Restprodukter från lakritstillverkning ger antimikrobiella förpackningar

PUBLICERAD: 26 augusti 2025
UPPDATERAD: 26 augusti

 

Lakritsrot kan ge smarta förpackningar.

Ett italienskt startupföretag från Sardinien påstår sig omdefiniera konceptet för hållbar förpackning. Företaget, Alkelux, grundades 2024 och har utvecklat en enkel men innovativ lösning: att omvandla restprodukter från lakritstillverkning till ett naturligt antimikrobiellt bioadditiv för användning i livsmedelsförpackningar.

Resultatet är en aktiv, funktionell förpackning som kan förlänga hållbarheten för färska produkter, såsom jordgubbar och blåbär, utan behov av konstgjorda konserveringsmedel eller syntetiska kemikalier, enligt företaget.
Det additiv som Alkelux har utvecklat är naturligt, metallfritt, vattenlösligt och fullt kompatibelt med befintliga industriella produktionslinjer. Det kan integreras i plastfilmer eller komposterbara material och ger ett antimikrobiellt skydd som bromsar bakterietillväxt och hjälper till att bevara innehållet.

Lakritsens medicinska egenskaper har varit kända sedan antiken, men forskare vid universitetet i Sassari upptäckte att den, när den omvandlas till ett nanomaterial, även kan förlänga livsmedels hållbarhet tack vare sin antimikrobiella verkan. Matteo Poddighe, som fram till förra året var doktorand i kemiska vetenskaper och teknologier vid universitetet, är nu vd (och grundare) av startupen.

– Allt började mellan 2021 och 2022 när jag studerade nanomaterial för att bekämpa Covid i olika miljöer. Därifrån kom idén om ett additiv för material som kan utrota ett brett spektrum av patogener – faktiskt virus, bakterier och mögel. Det speciella med Alkelux är dess fotoaktivitet: när det exponeras för solljus eller artificiellt ljus förstärks den antimikrobiella effekten, vilket ger ännu effektivare skydd, förklarar Poddighe.

Att använda utvalda molekyler för att bygga komplexa nanomaterial med särskilda egenskaper är numera vanligt, men utmaningen ligger i att välja rätt råmaterial och en lämplig tillverkningsprocess för att förstärka det önskade resultatet

De första testerna har visat lovande resultat: hållbarheten för frukt som förpackats med denna lösning har förlängts med minst en vecka jämfört med konventionella förpackningar. Detta innebär konkreta fördelar längs hela leveranskedjan, från producenter till återförsäljare, och bidrar till betydande minskningar av matsvinn, enligt företaget.

 

Senaste nytt

Site Zero certifierat för spårbarhet av återvunnen plast

Svensk Plaståtervinning är den första sorteringsaktören på den europeiska marknaden som uppfyller kraven för RecyClass-certifiering av återvunnen plast för livsmedelskontakt.
Foto: Peter Holgersson AB
Site Zero certifierat för spårbarhet av återvunnen plast

Sverige sätter världsrekord i återvinning

Sverige kan nu titulera sig som världbäst på återvinning. Den 1 november samlades över 50 kilo tomma dryckeskartonger in under en timme i Solna, vilket resulterade i en Guinness Worlds Records-titel. Världsrekordet arrangerades av Oddlygood i samarbete med kreatören Liam Kalevi.
Carina
Sverige sätter världsrekord i återvinning

Wellpapp blir ny delmässa på Fespa nästa år

I maj nästa år hålls Fespa. Mässan har temat ”The place for experts” som ska betona Fespa som global mötesplats för expertis, affärsutveckling inom tryck och visuell kommunikation. I veckan presenterades två nya delmässor som kommer lanseras i Barcelona.
neil-felton-ceo-fespa-e1602838208704
Wellpapp blir ny delmässa på Fespa nästa år

Ecolean byter vd i samband med marknadsanpassning

För drygt tre år sedan tillträdde Marie Samuelsson som vd för Ecolean. Nu kliver hon av och ersätts av Thomas Hultin.
ecolean-aus-pida-utvald
Ecolean byter vd i samband med marknadsanpassning

Läs vidare

Den europeiska papperssäckindustrin siktar mot nettonoll år 2050

Den europeiska industrin för papperssäckar och säckkraftpapper har påbörjat en resa för att utveckla en färdplan mot nettonoll till år 2050. Det nuvarande fokuset ligger på att identifiera de största bidragsgivarna till branschens koldioxidavtryck och nyckelområden för avkarbonisering.
EUROSAC_The Future-
Den europeiska papperssäckindustrin siktar mot nettonoll år 2050

Bobst, Brückner och Mitsui Chemicals på väg att lansera unik förpackningsteknik

Företagen Bobst, Brückner och Mitsui Chemicals kunde på K 2025 i Düsseldorf visa en lösning för livsmedelsförpackningar som tidigare ansetts vara omöjlig att nå. Än är man inte riktigt framme, men det är nära. 
1761649472958
Bobst, Brückner och Mitsui Chemicals på väg att lansera unik förpackningsteknik

Bakterier omvandlar socker från matavfall till PHA-bioplast

Ett forskarteam vid australiensiska Monash University har med hjälp av jordlevande bakterier kunnat omvandla socker från matavfall till komposterbara bioplaster, lämpliga till bland annat livsmedelsförpackningar.
socker-pha-AUS-toppx
Bakterier omvandlar socker från matavfall till PHA-bioplast

Flowpack för Garants hela kycklingar

Axfood fortsätter att se över sina förpackningslösningar. Nu tar man bort tråget till hel kyckling under det egna varumärket Garant. Förändringen, som gäller både hel kyckling och hel majskyckling, innebär en årlig besparing på cirka 28 ton plast.
Garant majskyckling flowpackx
Flowpack för Garants hela kycklingar