Rekorddeltagande på årsmöte med Nordisk Bioplastförening

PUBLICERAD: 28 mars 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Allan Dickner, Packaging Manager på IKEA, redovisade jättekoncernens syn på plastmaterial och målsättningen till år 2030.

När Nordisk Bioplastförening nyligen arrangerade sitt öppna årsmöte var deltagandet rekordstort. Ett bra bevis på det stora intresset för materialen.

År 2018 kom cirka 50 personer till Nordisk Bioplastförenings årsmöte, som då hölls hos Visutech AB i Göteborg. De har en utmärkt lokal, som rymmer max 60 personer. Tanken var att Nordisk Bioplastförening skulle vara på samma plats i år, men det var ett beslut som inte höll. Snabbt var antalet anmälda uppe i över 70 personer och mötet flyttades till Svenska Mässan i Göteborg och en lokal som rymmer 130 personer. Goda marginaler kan man tycka, men faktum är att det blev ”lapp på luckan” och ett antal anmälda, som fick stå på vänt. Många vill veta mer om bioplaster, kanske som en följd av det som brukar kallas ”The Plastic Storm”, det vill säga den tuffa jakten på de fossilbaserade plastmaterialen.

Själva årsmötet avklarades smidigt under ledning av Kjell-Ivar Bache från BioBag och styrelsen behölls i stort sett oförändrad med bara ett byte. Marie Hellqvist från Rullpack klev ur styrelsen och ersattes av Eirik Rishaug från samma företag. Hans Friedsam, från Trade Promotion Förlag, återvaldes som ordförande.

Av verksamhetsberättelsen framgick att Nordisk Bioplastförening var mycket aktiv under det gångna året med deltagande på mässor, möten med kommuner och landsting och olika möten/konferenser. Nämnas kan en konferens, som arrangerades i Köpenhamn tillsammans med danska Plastindustrien, där över 130 personer deltog.

Sju föredragshållare fanns på plats i Göteborg för att sprida information om materialen och synpunkter på marknad och framtid. Allan Dickner, Packaging Manager på IKEA var där och gav jättekoncernens syn på plastmaterial och målsättningen till år 2030, Maria Gustafsson från SIS visade hur standardiseringsarbetet kring biomaterial fortskrider och informerade om vikten av fungerande standarder, Esbjörn Olofsson från Opea Solutions gav sin syn på framtiden för fossil plast och hur bioplasterna ska hitta in ändå mer på marknaden, Glenn Svedberg från Nolato Medical berättade om hur man testar bioplaster i sina läkemedelsförpackningar och förpackningar för personlig hygien, Johan Hoff och Mikael Hallhagen från Stora Enso berättade om koncernens nya satsning på DuraSense, ett material där träfiber spelar en viktig roll, och den enda utländska presentatören, Erwin Vink från NatureWorks, som tillverkar PLA, gav marknadsläget för detta material.

Budskapet från Nordisk Bioplastförening till de som var på plats var ”It´s a better choice”.
”Förhoppningsvis var det många deltagare som gav det budskapet tummen upp när de lämnade konferensen”, säger Hans Friedsam.

I nästa utgåva av tidningen nord emballage finns en artikel som går lite mer på djupet kring vad som sades av talarna på scenen.

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x