Region Halland introducerar sopsäckar av bioplast

PUBLICERAD: 26 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Papyrus Supplies sopsäck i grön|biobaserad plast.

Region Halland har, som flera andra regioner, ställt krav på biobaserad plast i sin upphandling av sopsäckar. Regionen förbrukar årligen ca 1,9 miljoner sopsäckar och har nu valt att introducera sopsäckar av biobaserad plast från Papyrus Supplies som ett komplement till traditionella sopsäckar.  

Papyrus Supplies lanserade klimatsmarta påsar och säckar som en av de första aktörerna i Europa under 2014. Efterfrågan på marknaden har vuxit successivt och nu har även Region Halland valt att ställa om delar av sin förbrukning av sopsäckar till ett mer hållbart alternativ.  

Vanliga påsar och säckar är uppbyggda av fossil polyeten (olja) vilket är en ändlig resurs. Den gröna plasten har samma uppbyggnad, styrka och egenskaper som vanlig plast, men tillverkas av sockerrör som är en förnyelsebar råvara. Därmed är den ett hållbart alternativ för framtiden.

”Vi är glada över att kunna erbjuda våra kunder ett klimatsmart alternativ. Det är oerhört glädjande att grön plast har fått ett så stort genomslag på marknaden vilket leder till en minskad användning av traditionell oljebaserad plast. Under året kommer vi att lansera fler standardartiklar i grön plast”, säger Monica Lindman, Category Manager, Bags & Sacks på Papyrus Supplies. 

Avtalet med Papyrus Supplies träder i kraft den 29 maj 2015.

Papyrus Supplies påsar och säckar i grön polyeten är tillverkade av minst 70 % förnyelsebar råvara från växtriket. Plasten, som betecknas som klimatsmart, tunn och stark, kan lämnas till vanlig plaståtervinning.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a