Rätt plast på rätt plats i cirkulär och fossilfri ekonomi

PUBLICERAD: 4 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Cirkularitet och fossilfritt är viktiga begrepp för plastmaterialen.

Konsumtionen och produktionen av plast ökar vilket leder till stora mängder koldioxidutsläpp och föroreningar i miljön. För att Sverige ska kunna bli det första fossilfria välfärdslandet behöver vår användning av plast ställas om. Därför har regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att arbeta med att rätt plast ska vara på rätt plats i en cirkulär och fossilfri ekonomi.
För att minska belastningen på jordens resurser behöver vi ändra hur plast används i samhället. Plastanvändningen behöver minska och den plast som redan är producerad behöver tas tillvara bättre. Det är nödvändigt för att Sverige ska nå det långsiktiga klimatmålet – inga nettoutsläpp av växthusgaser senast 2045. Det är också centralt att plasten inte innehåller farliga ämnen.

För att nå en hållbar plastanvändning ger regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att kartlägga och analysera plastanvändning i Sverige och lämna förslag för att rätt plast ska användas på rätt plats. Bland annat ska man analysera vilka typer av plaster som lämpar sig till olika typer av användningar för att uppnå cirkulära flöden och minska klimatpåverkan. Naturvårdsverket ska slutredovisa uppdraget till regeringen senast den 15 mars 2024.

Regeringen gör stora satsningar i budgeten för 2022 för att uppnå en hållbar plastanvändning med giftfria och cirkulära plastflöden utan läckage, varav 25 miljoner för att stärka Naturvårdsverkets arbete för en mer cirkulär plastanvändning. Regeringen avser återkomma med en handlingsplan för plast under våren 2022. Planen ska bidra till att uppnå en cirkulär och fossilfri plastanvändning.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}