Rapport från Packbridge visar:Svensk förpackningsindustri en stabil och lönsam bransch

PUBLICERAD: 8 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari


I slutet av år 2014 kom en ny rapport om läget för svensk förpackningsindustri från förpackningsklustret Packbridge, baserat på uppgifter från år 2013 och sammanställd av Felix Helander (bilden), ansvarig för Market Intelligence and Packaging Strategy hos Packbridge.
Rapporten visar en stabil bransch både vad gäller antalet anställda och total omsättning. Lönsamheten under de senaste fem åren har varit ”hälsosam”.


Varje år sammanfattar Packbridge förpackningsindustris status och gör en analys av de senaste fem åren. Var är industrin idag och hur kom den dit. Ett kort svar blir att det handlar om en industri med en imponerande historia som omsätter cirka 70 miljarder och involverar cirka 20 000 personer.
 
De senaste fem åren har präglats av en stadig uppgång efter recessionsåren. Det har inte varit ett rakt spår uppåt, det har funnits mindre bra år, men med ett genomsnitt på +3,5 procent så är det acceptabelt i en industri som aggregerat normalt sett ligger just på en 3-4 procents ökning årligen.  Tillväxten leds av de större företagen inom industrin vilka visar på en klart större ökning.
 
Industrin visar också på en hälsosam lönsamhet, som också har ökat dubbelt så fort som omsättningen under de senaste 5 åren. Det sista året i rapporten, 2013, visar dock på en tydlig nedgång. Detta är dock totalt sett då segmenten visar på olika riktningar. Minskningen har heller inte samma korrelation med storlek som försäljningsutvecklingen.
 
Arbetskraften har varit relativt stabil under den undersökta perioden. Det är cirka 20 000 personer verksamma inom industrin vilket är en liten ökning, +2 procent, jämfört med 2009. Personalnedskärningar skedde visserligen men främst när industrin återhämtade sig efter recessionen för att sedan öka. Dock minskade antalet sysselsatta inom förpackningsindustrin något också under 2013.

Rapporten är gratis för de företag, som är medlemmar i Packbridge.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy