Rani Plast samlar östeuropeiska verksamheter i spin-off-företag

PUBLICERAD: 21 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Mikael Ahlbäck är  VD för finska Rani Plast Group.|I den nya tillverkningslinjen i den 52 meter höga hallen kan Rani Plast producera extruderad jordbruksfilm i sju lager och med bredder upp till 22 meter. (Bild Rani Plast)

Finska plastfilmsproducenten Rani Plast Group har startat det oberoende spin-off-bolaget Tatrafan, där man samlar sina östeuropeiska verksamheter inom flexibla förpackningar. I Tatrafan kommer att ingå Rani Plasts verksamheter för BOPP-förpackningsfilm och konverteringsanläggningar i Slovakien och Ukraina.

De aktuella enheterna har tidigare drivits under namnet Terichem, som är ett 50/50-joint venture mellan Rani Plast i Finland och det slovakiska företaget Chemosvit. I Terichem har även ingått en produktion av specialutvecklade isoleringsfilmer – den tillverkningen kommer nu att fortsätta i Terichem, som tidigare i år ändrat namn till Terichem Tervakoski, medan Terichems tillverkning inom förpackningsområdet alltså samlas under det nya bolaget Tatrafan.

”Vi ville skilja företagen åt, eftersom de producerar olika typer av produkter och lever sina egna liv. På så sätt blir allt mycket tydligare”, förklarar Mikael Ahlbäck, VD för Rani Plast Group.

Det mesta av Tatrafans förpackningsfilmer tillverkas i bolagets fabrik i Svit, Slovakien, medan konvertering av plastfilmer till plastpåsar sker i anläggningen i Lutsk i västra Ukraina, där Rani Plast nyligen investerat flera miljoner euro i nya maskiner.

”Vi kommer även att investera i fabriken i Slovakien och utöka produktionskapaciteten där”, säger Mikael Ahlbäck.

I Rani Plasts hemort Terjärv (Teerijärvi) i finska Österbotten har bolaget nu också börjat kommersiell produktion av jordbruksfilm i vad som påstås vara världens största plastfilmsextruder. Den nya produktionslinjen, som byggts av USA.-baserade Davis-Standard, är inrymd i en 52 meter hög tillverkningshall och i linjen kan framställas jordbruksfilmer i sju lager och med bredder upp till 22 meter.

Läs mer om den nya tillverkningslinjen i Terjärv HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x