Rani Plast samlar östeuropeiska verksamheter i spin-off-företag

PUBLICERAD: 21 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Mikael Ahlbäck är  VD för finska Rani Plast Group.|I den nya tillverkningslinjen i den 52 meter höga hallen kan Rani Plast producera extruderad jordbruksfilm i sju lager och med bredder upp till 22 meter. (Bild Rani Plast)

Finska plastfilmsproducenten Rani Plast Group har startat det oberoende spin-off-bolaget Tatrafan, där man samlar sina östeuropeiska verksamheter inom flexibla förpackningar. I Tatrafan kommer att ingå Rani Plasts verksamheter för BOPP-förpackningsfilm och konverteringsanläggningar i Slovakien och Ukraina.

De aktuella enheterna har tidigare drivits under namnet Terichem, som är ett 50/50-joint venture mellan Rani Plast i Finland och det slovakiska företaget Chemosvit. I Terichem har även ingått en produktion av specialutvecklade isoleringsfilmer – den tillverkningen kommer nu att fortsätta i Terichem, som tidigare i år ändrat namn till Terichem Tervakoski, medan Terichems tillverkning inom förpackningsområdet alltså samlas under det nya bolaget Tatrafan.

”Vi ville skilja företagen åt, eftersom de producerar olika typer av produkter och lever sina egna liv. På så sätt blir allt mycket tydligare”, förklarar Mikael Ahlbäck, VD för Rani Plast Group.

Det mesta av Tatrafans förpackningsfilmer tillverkas i bolagets fabrik i Svit, Slovakien, medan konvertering av plastfilmer till plastpåsar sker i anläggningen i Lutsk i västra Ukraina, där Rani Plast nyligen investerat flera miljoner euro i nya maskiner.

”Vi kommer även att investera i fabriken i Slovakien och utöka produktionskapaciteten där”, säger Mikael Ahlbäck.

I Rani Plasts hemort Terjärv (Teerijärvi) i finska Österbotten har bolaget nu också börjat kommersiell produktion av jordbruksfilm i vad som påstås vara världens största plastfilmsextruder. Den nya produktionslinjen, som byggts av USA.-baserade Davis-Standard, är inrymd i en 52 meter hög tillverkningshall och i linjen kan framställas jordbruksfilmer i sju lager och med bredder upp till 22 meter.

Läs mer om den nya tillverkningslinjen i Terjärv HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning