Raflatac lanserar etikettfilm tillverkad av återvunnen plast

PUBLICERAD: 16 april 2020
UPPDATERAD: 25 januari

UPM Raflatacs nya etikettfilm PP PCR Clear and White är tillverkad av återvunnen konsumentplast och kan bland annat användas till etiketter för styva plastförpackningar. (Bild UPM Raflatac)

Finska etikettmaterialstillverkaren UPM Raflatac har tillsammans med saudiska polymerföretaget Sabic tagit fram ett plastbaserat etikettmaterial, som består av polypropen (PP) producerat av återvunnen plast från konsumentprodukter.

Raflatac skriver i ett pressmeddelande att för att framställa det nya etikettmaterialet används Sabics banbrytande Trucircle-koncept för kemiskt baserad återvinning av PP-produkter. Materialet sägs vara marknadens första etikettmaterial som tillverkas av PCR-plast (Post-Consumer Recycled) i större skala.

Det nya materialet marknadsförs av Raflatac under varumärket PP PCR Clear and White och det har enligt företaget samma egenskaper som PP-material producerat av jungfrulig polypropen.

Liksom konventionella PP-filmer kan Rafltacs ”PP PCR”-filmer användas till flera olika etikettapplikationer inklusive etiketter till hårda plastförpackningar.

”Kunder och varumärkesägare uppnår samma produktprestanda och minskar samtidigt sin användning av jungfrulig plast”, skriver Raflatac.

Raflatacs nya PP PCR Clear and White-produkter, som nu är tillgängliga på global basis, är ännu ett steg i företagets strategi att använda återvunna eller förnybara råvaror. Det första steget var produkterna under varumärket UPM  Raflatac Forest Film, där de fossila materialen ersätts av förnybara träbaserade råvaror.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax