Raflatac lanserar biobaserad polyetenfilm till etiketter

PUBLICERAD: 21 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Raflatacs senaste biobaserade etikettfilm är lämplig till förpackinngar inom hem- och kroppsvård. (Bild Raflatac)

Finska etiketmaterialproducenten UPM Raflatac lanserar en ny växtbaserad polyetenfilm, lämplig till etiketter för förpackningar inom hem- och kroppsvård. Lanseringen innebär att Raflatac utökar sitt utbud av plastbaserade och bionedbrytbara etikettfilmer på den europeiska marknaden.
Den nya etikettfilmen har beteckningen RafBio PE 85 och den har enligt Raflatac samma egenskaper som en standard, fossilbaserad PE-film.

Raflatac skriver att RafBio PE 85 är en flexibel etikettfilm, som är idealisk för etikettering av den typ av klämbara och konturförsedda flaskor, etc., som är vanliga inom hem- och kroppsvårdssegmentet.

RafBio PE 85 ingår i Raflatacs RafBio-familj av biobaserade filmer, som man började lanserar år 2011 (läs HÄR). RafBio PE 85 är ett uthålligt etikettmaterial, som reducerar koldioxidutsläppen under sin livscykel jämfört med konventionellt oljebaserat PE-material.

Filmen är tillverkad av sockerrösbaserad etanol och innehåller mer än 80 procent förnybart och växtbaserat råmaterial. Filmen kan återvinnas i samma återvinningsströmmar som fossilbaserad polyeten.

”Vårt RafBio-sortiment är ännu ett viktigt steg på vår väg mot en mer hållbar framtid. Det kommer att minska våra kunders beroende av fossila råvaror och ge dem möjlighet att stå ut från konkurrenterna genom en förbättrad miljöprestanda”, säger Päivi Knihti, Segment Manager, Films, EMEIA, Raflatac.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor