Raflatac bygger ny linje för etiketter utan releasepapper

PUBLICERAD: 19 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Vid sin anläggning i polska i Nowa Wies bygger UPM Raflatac en ny produktionslinje för releasepappersfria etimettmaterial. (Bild UPM Raflatac)

Finska UPM Raflatac meddelar att man stärker sin position på den snabbväxande marknaden inom releasepappersfria etikettmaterial genom att bygga en ny produktionslinje i sin fabrik i polska Nowa Wies.

Investeringen är på cirka 132 miljoner kronor (13 miljoner euro) och omfattar förutom själva tillverkningslinjen för det releasepappersfria etikettmaterialet även skärnings- och packningsutrustning. Den nya linjen, som beräknas stå färdiga i slutet av år 2021, kommer att öka Raflatacs årliga produktionskapacitet av linerless etikettmaterial med ca 100 miljoner kvadratmeter.

Raflatac skriver i ett pressmeddelande att releasepappersfria etiketter för direkt termisk applicering (Direct Thermal Linerless) är ett kostnadseffektivt och hållbart alternativ till traditionella självhäftande etiketter med releasepapper.

Releasepappersfri etikettering blir allt populärare inom områden som livsmedel, logistik, catering, etc. och växer för närvarande med cirka 15 procent per år.

”Denna investering i linerless är en naturlig fortsättning på vårt innovativa produkt- och teknikutvecklingsarbete och svarar mot dagens marknadsbehov. Hållbarhets- och effektivitetsfördelarna är betydelsefulla eftersom linerless ger upp till 40 procent mindre materialanvändning. Detta gör det möjligt för våra slutanvändare att förbättra sitt koldioxidavtryck och nå sina hållbarhetsmål”, säger Antti Jääskeläinen, Executive Vice President, UPM Raflatac.

UPM Raflatac driver två tillverkningsenheter i Polen. Fabriken i Wroclaw startades år 2008 och fabriken i Nowa Wies år 2012. Båda fabrikerna ligger i västra delen av landet och de har sammanlagt mer än 700 anställda.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

Nystartade Omni Polymers specialiserar sig på ett komplicerat segment inom plaståtervinningen, flexibla förpackningar från svenska hushåll. Som det ser ut...
josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost