Raflatac bygger ny linje för etiketter utan releasepapper

PUBLICERAD: 19 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Vid sin anläggning i polska i Nowa Wies bygger UPM Raflatac en ny produktionslinje för releasepappersfria etimettmaterial. (Bild UPM Raflatac)

Finska UPM Raflatac meddelar att man stärker sin position på den snabbväxande marknaden inom releasepappersfria etikettmaterial genom att bygga en ny produktionslinje i sin fabrik i polska Nowa Wies.

Investeringen är på cirka 132 miljoner kronor (13 miljoner euro) och omfattar förutom själva tillverkningslinjen för det releasepappersfria etikettmaterialet även skärnings- och packningsutrustning. Den nya linjen, som beräknas stå färdiga i slutet av år 2021, kommer att öka Raflatacs årliga produktionskapacitet av linerless etikettmaterial med ca 100 miljoner kvadratmeter.

Raflatac skriver i ett pressmeddelande att releasepappersfria etiketter för direkt termisk applicering (Direct Thermal Linerless) är ett kostnadseffektivt och hållbart alternativ till traditionella självhäftande etiketter med releasepapper.

Releasepappersfri etikettering blir allt populärare inom områden som livsmedel, logistik, catering, etc. och växer för närvarande med cirka 15 procent per år.

”Denna investering i linerless är en naturlig fortsättning på vårt innovativa produkt- och teknikutvecklingsarbete och svarar mot dagens marknadsbehov. Hållbarhets- och effektivitetsfördelarna är betydelsefulla eftersom linerless ger upp till 40 procent mindre materialanvändning. Detta gör det möjligt för våra slutanvändare att förbättra sitt koldioxidavtryck och nå sina hållbarhetsmål”, säger Antti Jääskeläinen, Executive Vice President, UPM Raflatac.

UPM Raflatac driver två tillverkningsenheter i Polen. Fabriken i Wroclaw startades år 2008 och fabriken i Nowa Wies år 2012. Båda fabrikerna ligger i västra delen av landet och de har sammanlagt mer än 700 anställda.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x