Projekt för plaståtervinning får stöd från Naturvårdsverket

PUBLICERAD: 7 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Återvinningsföretaget PreZero får drygt sju miljoner kronor i stöd av Naturvårdsverket till ett projekt för återvinning av plast från brännbart avfall. (Bild PreZero)|Per Gunnarsson, operativ chef på PreZero. (Bild PreZero)|PreZero sköter avfallshanteringen i ett 40-tal svenska kommuner. (Bild PreZero)

Återvinningsföretaget PreZero får 7,3 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverkets Klimatkliv för ett projekt som ska öka materialåtervinningen av plast och minska avfallsmängder och koldioxidutsläpp. Projektet bedrivs på PreZeros anläggning i Skara.

PreZero skriver i ett pressmeddelande att projektet i korthet går ut på att på att sortera ut plast som kan materialåtervinnas ur brännbart avfall. Detta resulterar i minskade avfallsmängder och minskade utsläpp av växthusgaser. Klimatklivs motivering till stödet är att man ser initiativet som ett projekt med stor klimatnytta.

Per Gunnarsson, operativ chef på PreZero. (Bild PreZero)

”Naturvårdsverkets beslut visar hur viktig vår roll är i omställningen till ett mer hållbart samhälle och det är mycket glädjande att Klimatklivet ser den stora klimatnyttan med vårt initiativ”, säger Per Gunnarsson, operativ chef på PreZero i Sverige.

PreZero kommer att fortsätta att källsortera vid källan, det vill säga hos kunderna, och utveckla sättet att sortera inkommande material på sina anläggningar. I november ska en utvärdering av vilka typer av plaster de sorterar ut för återvinning vara klar. Detta kommer sedan att ligga till grund för vilken utrustning som PreZero ska investera i.

”Investeringsstödet kommer att användas till inköp av sorterings- och förädlingsutrusning för att kunna utvinna ännu mer återvinningsbar plast ur våra brännbara och osorterade fraktioner”, säger Per Gunnarsson.

PreZeros vision är Zero Waste och detta projekt ligger i linje med företagets målsättning att öka sin materialåtervinning av plast, som annars skulle förbränts, och därmed minska utsläppen av växthusgaser.

PreZero sköter avfallshanteringen i ett 40-tal svenska kommuner. (Bild PreZero)

”Tack vare projektet kommer vi att öka vår förädlingsgrad och sälja mer råvara till plastindustrin. På sikt ser vi att vi kommer fortsätta att utveckla vår process för att sälja mer värdefulla råvaror”, säger Mårten Carlsson, chef för råvaror och trading på PreZero i Sverige som också varit drivande i plastprojektet.

Svenska PreZero är en del av det internationella miljöföretaget PreZero, som har huvudsäte i Tyskland och verksamhet i 11 länder. Företaget hette tidigare Suez och dessförinnan Sita.
I Sverige finns PreZero på ca 60 platser. Företaget har drygt 1.100 medarbetare, fler än 50 återvinnings- och mottagningsanläggningar och sköter avfallshanteringen i ett 40-tal svenska kommuner.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a