Prestigfylld EU-utmärkelse till svenskt automationsföretag

PUBLICERAD: 19 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

OpiFlex har utvecklat en världsunik mobil robotplattform som gör det möjligt att snabbt flytta en robot till den maskin eller station|där den behövs för tillfället.

Västeråsbaserade automationsföretaget  OpiFlex Automation AB har vunnit EU-kommissionens ”Business Innovation Observatory Award” som ett av Europas tio mest affärsinnovativa bolag.
Nomineringen från EU-kommissionen lyder ”OpiFlex har valts utifrån det unika i tekniken, företagsledningens förmåga, potentialen att växa internationellt såväl som storleken på den totala tillgängliga marknaden.”

OpiFlex har en världsunik mobil robotplattform som medför att hela robotcellen kan flyttas till den maskin eller station. som behöver automation för tillfället. På så sätt erhålls både manuell och automatisk betjäning av maskinen med kort återbetalning av investeringen. Konceptet möjliggör att det att det nu på ett lönsamt sätt går att automatisera även småserietillverkning och skapa mer konkurrenskraftiga företag.

”Vi är extremt stolta över att vinna detta fina pris. Att vår strävan att lösa kunders verkliga utmaningar på ett enkelt och mycket flexibelt sätt inte bara har gett stor uppskattning hos kunder utan även på EU-nivå är stort”, säger Johan Frisk, VD och grundare av OpiFlex Automation AB.

I OpiFlex robotplattform finns en patenterad dockningsstation, som säkerställer hög precision och stabilitet även för stora robotar. Genom OpiFlex koncept för förenklad programmering går det snabbt att programmera om till nya produkter.

Genom att flytta robotcellen möjliggörs en mycket flexibel automation med kort pay-off tid. En robot ökar normalt produktiviteten med 20-60 procent och tillverkningskostnaderna kan kraftigt reduceras. Konceptet möjliggör både manuell och automatisk betjäning av maskinen med kort pay-off. Robotarna kan köras med full precision och prestanda.

Konceptet med OpiFlex robotplattform kommer ursprungligen från Robotdalen, som stöttat OpiFlex både ekonomiskt och med värdefull projektledning sedan starten.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x