Prestigefyllt bioplastpris till PepsiCos flexibla chipspåse

PUBLICERAD: 23 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

PepsiCos flexibla chipspåse av bioplast testas för närvarande på marknaderna i Chile och USA.

I 2018 års upplaga av ”Innovation in Bioplastics Award” gick förstapriset till välkända dryckes- och livsmedelföretaget PepsiCo och plastinnovationsföretaget Danimer Scientific för en komposterbar chipspåse, tillverkad i bioplast. Den årliga utmärkelsen delas ut avbioplastdivisionen inom organisationen The Plastics Industry Association (PLASTICS) och tilldelas företag, som använder bioplaster till innovativ och ändamålsenlig produktdesign.

”Vi är glada att kunna hedra Danimer och PepsiCo för deras kreativa tillämpning av bioplast. Sådana innovationer är viktiga för att utveckla bioplasterna som ett konkurrenskraftigt alternativ och skapa fler tillämpningar inom olika branscher”, sade PLASTICS VD William R. Carteaux i samband med prisutdelningen under eventet ”Bioplastics Week”.

Materialet i PepsiCos chipspåse består av två olika bioplastresiner, utvecklade av Danimer Scientific. Resinerna Danimer 24365B respektive Danimer 01112 består av blandningar av biopolymerer och mineralfyllmedel. Materialet har formen av en vitfärgad film, som kan förses med tryck samt formas till flexibla påsar genom konventionell filmblåsning. Materialet och chipspåsarna testas för närvarande i USA och Chile och ytterligare tester är planerade till den indiska marknaden nästa år.

När det gäller prestanda är PepsiCos bioplastbaserade chipspåse jämförbara med PepsiCos nuvarande chipspåsar tillverkade av konventionell fossil plast. Påsarna är bionedbryutbara i indsutriella komposter enligt det österrikiska certifieringsorganet TUV.

”Industrin blir alltmer miljömedveten och vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med PepsiCo och utveckla ännu fler bionedbrytbara och komposterbara plastprodukter”, säger Scott Tuten, marknadschef hos Danimer Scientific.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x