Prestigefylld miljöutmärkelse till påsspecialisten Pronova AB

PUBLICERAD: 8 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Glada Pronovamedarbetare med sin utmärkelse. Fr,v,: Malin Hammarsten, marknadskommunikation, Johan Jostler, VD och Karin Syrén, ekonomiansvarig.

Halmstadbaserade Pronova AB, specialister på påsförpackning, har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Miljöpriset 2019 av Halmstads Energi och Miljö (HEM) samt organisationen EMC (Energi- och Miljöcentrum). Priset delades ut i samband med Halmstads Näringslivsgala den 1 november.

I sin motivering till priset skrev HEM och EMC:
”Med en produkt i kärnan av samhällsdebatten tar Pronova ett stort ansvar för helhetsperspektiv och bieffekter. Med en långsiktig affärsintegrerad miljösatsning och integrerade interna styrmedel har de pekat ut en trovärdig riktning. De tilldelas priset för en påbörjad omställning med goda framtidsutsikter och tydligt mätbar effekt för både miljö och ekonomi”

”Vi blev väldigt glada över att vi ens blev nominerade till det här priset. Som ett företag i plastförpackningsbranschen känner vi att vår verksamhet annars mest uppmärksammas i och med plastens negativa avtryck på miljön”, skriver Pronova i ett pressmeddelande.

I sin pressrelease listar Pronova ett antal åtgärder, som man genomfört för att påverka och sänka sin energiförbrukning. Bland åtgärderna märks:
* Övergång till fjärrvärme
* Investering i en destillator som renar allt lösningsmedel från tryckpressen
* Aktivt arbete med att minska spill ute i produktionen genom att planera, extrudera och tillverka plastpåsar mer effektivt
* Ökat den egna plaståtervinningen (Förr skickades färgat plastspill till Estland där det återvanns i form av svarta sopsäckar. Nu återanvänder man istället så mycket som möjligt även av det färgade spillet i sin egen produktion, resten skickas till Danmark)
* Spill, som säljs vidare, komprimeras i egen komprimator för att ta upp så lite lastutrymme som möjligt
* Införande av miljömöten, där representanter från varje avdelning medverkar. Syftet är att tidigt fånga upp och åtgärda miljö- och energitjuvar.
* Man byter successivt ut all belysning till LED-belysning

Pronova har nyligen även genomfört en energikartläggning via företaget Systeminstallation, vilket resulterat i en lista med åtgärdsförslag, som man planerar att genomföra, vissa omgående, andra har man en tidsplan för.

”Detta visar på att det finns mycket man kan göra med ganska små medel, för att drastiskt minska sin verksamhets miljöavtryck”, skriver företaget.

Huvuddelen av Pronovas produktion grundar sig på plast, som kommer från fossil olja. Man erbjuder även påsprodukter av ”grön” biobaserad polyeten, men intresset från kunderna har hittills varit minst sagt svagt.

”Eftersom bioplasten är lite dyrare och styckpriset per påse därmed blir några ören högre, så har vi hittills inte haft någon kund, som valt grön PE. Sorgligt, men sant”, skriver Pronova.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx