”Presidentens pris” gick till barnsäker tablettförpackning

PUBLICERAD: 13 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Prestigefyllda “President´s Award” gick till den barnsäkra men lätthanterbara läkemedelsförpackningen Packlock från schweiziska Ideewiss. (Bild WPO)

I den globala förpackningstävlingen World Star har arrangören World Packaging Organisation (WPO) nu utsett vinnarna av fyra specialpriser. Prestigefyllda ”President´s Award” gick till en lätthanterbar men barnsäker läkemedelsförpackning från schweiziska Ideewiss AG.

Förpackningen, som har namnet Packlock, sägs vara den första barnsäkra tablettförpackningen som dessutom är lätt och enkel av använda för äldre och handikappade personer.

Förpackningen är en form av blisterförpackning, där varje tablett trycks ut och hamnar i ett inre utrymme, varifrån tabletten enkelt kan ”skakas ut” av användaren.

Enligt tillverkaren kan förpackningskonceptet även användas för andra typer av produkter, till exempel små ”knappbatterier”.

Förutom ”presidentens pris” delar WPO-juryn även ut tre andra specialpriser i tävlingen World Star: ”Marketing”, ”Sustainability” och ”Packaging That Saves Food”.

Guldutmärkelsen i ”Marketing Award” gick i år till en ”kommunicerande” vinetikett från ryska företaget Rise Ltd.

Genom att med en smart mobilkamera scanna av en speciell gul punkt på den vinnande U-Universe-etiketten kopplas konsumenten upp mot en sida på nätet, där information förmedlas både visuellt och audiellt. Tekniken är speciellt utformad för att tillgodose behoven hos synskadade konsumenter.

Utmärkelsen ”Sustainability Award” vanns av Coca-Cola Amatil från Australien och Nya Zeeland för deras revolutionerande plastflaska, som är till 100 procent tillverkad av återvunnen PET (rPET).

Coca-Cola Amatil sägs vara den första dryckesproducenten i världen, som lyckats framställa en dryckesflaska av 100 procent rPET, som klarar såväl högt tryck som varmfyllning och som därför kan användas till allt från kolsyrade drycker och juicer till bordsvatten och funktionella sportdrycker.

En dryckesflaska i återvunnen rPET tog också hem specialpriset ”Packaging That Saves Food Award”. Flaskan, som tillverkas av Pack Group i Ukraina, används till olika kryddiga såser under det ukrainska namnet ”Vognyar” (”brandman”). Flaskan är försedd med en specialbarriär, som blockerar 90 procent av omgivningens ultravioletta ljus, vilket ger väsentligt längre hyllivslängd åt de förpackade produkterna.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx