Premiär för världens första vattenflaska i bioplasten PHA

PUBLICERAD: 28 november 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Dricksvatten i de sparsamt dekorerade PHA-flaskorna från Cove börjar nu säljas i USA. (Bild Cove)|Cove är den första dricksvattenflaskan som tillverkas i bioplasten PHA. (Bild Cove)

Kalifornien-baserade företaget Cove har utvecklat världens första dricksvattenflaska i bioplasten polyhydroxyalkanoater (PHA). Nu premiärlanseras den helt biologiskt nedbrytbara flaskan i Los Angeles i den ekologiska kedjan Erewhons butiker.

Det var för drygt två år sedan, som Cove tillkännagav att man som första företag hade utvecklat en dricksvattenflaska i PHA. Enligt Cove är deras PHA-flaska helt bionedbrytbar och komposterbar och sägs brytas ner fullständigt till koldioxid, vatten och organiskt material. Även flaskans förslutningskork är tillverkad av PHA. Den fullständiga nedbrytningen sägs ske även om flaskan hamnar i havet.

De PHA-flaskor som nu lanseras hos Eewhon har volymen 20 ounces (ca 0,6 liter) och de börjar säljas den 1 december i Erewhons sex butiker i Los Angeles samt online på cove.co

För att accentuera bioplastflaskans minimala miljöpåverkan är flaskorna försedda med en mycket sparsam grafik, som dessutom är tryckt med ett bläck tillverkat av alger.

”Att vi nu etablerar oss inom detaljhandeln är en viktig milstolpe för Cove”, säger Alex Totterman, grundare och VD för Cove.

Cove är den första dricksvattenflaskan som tillverkas i bioplasten PHA. (Bild Cove)

Cove uppger att ekologiska företaget Erewhon kommer att låta sina kunder deponera använda PHA-flaskor i speciella sopkärl för komposterbara material, varefter de sedan skickas till en lokal kompostverksamhet för biologisk återvinning.

PHA är biobaserade termoplaster, framställda genom mikrobiell jäsning (fermentering) av kolbaserade råmaterial. Egenskaperna hos PHA-polymerer kan styras och anpassas, beroende på hur specifika kombinationer av olika monomerer inkorporeras i polymerkedjan.

En framträdande egenskap hos PHA-plaster är att de är mångsidiga och att de är biologiskt nedbrytbara och komposterbara. Enligt Cambridge Consultants är den biologiska nedbrytnings- och komposterbarheten hos PHA-produkterna så bra, att dessa kan kasseras tillsammans med matavfall och sedan brytas ner i industriella komposteringsanläggningar. Detta inte bara gynnar miljön utan eliminerar dessutom behovet av sortering, materialseparering och tvätt.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx