”Potatisplast 2”: Skalrester blir pommes frites-förpackning!

PUBLICERAD: 12 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Av skalresterna från pommes frites-produktion kan man tillverka ett förpackningsmaterial, som kan användas till förpackningar för servering av pommes frites…
|Potatisskalen blöts, pressas samman och torkas – och resultatet blir ett enkelt och helt organiskt ”plastmaterial” som kan formas till enkla förpackningar.
|Efter användning kan ”skalstruten” bli till djurmat eller brytas ner och bli gödning för nya potatisar.

Tre italienska designers har utvecklat en nedbrytbar förpackning tillverkad enbart av de skalrester, som uppstår vid fabriksproduktion av pommes frites.

När de tre designerna Simone Caronni, Pietro Gaeli och Paolo Stefano Gentile fick veta vilka stora mängder potatisskal, som uppstår vid industriell tillverkning av pommes frites, fick de idén att försöka använda skalresterna till något nyttigt istället för att de bara ska slängas på deponier eller i bästa fall hamna i komposter.

Genom att blöta upp skalresterna, som till största delen består av stärkelse och fibrer, och sedan pressa samman och torka dem fick de fram ett ”plastliknande” material, som kan formas till enkla förpackningar som exempelvis konformade strutar i vilka man  kan servera – ja, just det: pommes frites!

Det organiska materialet tillverkas uteslutande av produktionsavfallet från pommes frites-tillverkning och är 100 procent biologiskt nedbrytbart. Det är också ätbart – om än kanske inte så aptitligt för människor, så fungerar det utmärkt som föda för fåglar och växtätande däggdjur. Och om inte ”skalstrutarna” får bli djurmat efter användning, så kan de alltid brytas ner och bli gödselmedel för exempelvis nya potatisar…

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish