”Potatisplast 2”: Skalrester blir pommes frites-förpackning!

PUBLICERAD: 12 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Av skalresterna från pommes frites-produktion kan man tillverka ett förpackningsmaterial, som kan användas till förpackningar för servering av pommes frites…
|Potatisskalen blöts, pressas samman och torkas – och resultatet blir ett enkelt och helt organiskt ”plastmaterial” som kan formas till enkla förpackningar.
|Efter användning kan ”skalstruten” bli till djurmat eller brytas ner och bli gödning för nya potatisar.

Tre italienska designers har utvecklat en nedbrytbar förpackning tillverkad enbart av de skalrester, som uppstår vid fabriksproduktion av pommes frites.

När de tre designerna Simone Caronni, Pietro Gaeli och Paolo Stefano Gentile fick veta vilka stora mängder potatisskal, som uppstår vid industriell tillverkning av pommes frites, fick de idén att försöka använda skalresterna till något nyttigt istället för att de bara ska slängas på deponier eller i bästa fall hamna i komposter.

Genom att blöta upp skalresterna, som till största delen består av stärkelse och fibrer, och sedan pressa samman och torka dem fick de fram ett ”plastliknande” material, som kan formas till enkla förpackningar som exempelvis konformade strutar i vilka man  kan servera – ja, just det: pommes frites!

Det organiska materialet tillverkas uteslutande av produktionsavfallet från pommes frites-tillverkning och är 100 procent biologiskt nedbrytbart. Det är också ätbart – om än kanske inte så aptitligt för människor, så fungerar det utmärkt som föda för fåglar och växtätande däggdjur. Och om inte ”skalstrutarna” får bli djurmat efter användning, så kan de alltid brytas ner och bli gödselmedel för exempelvis nya potatisar…

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker