Positiv potential för 100%-juice enligt ny rapport från Tetra Pak

PUBLICERAD: 20 september 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Apelsinjuice i vätskekartongförpackningen Tetra Brik® Aseptic försedd med en 27 millimeters HeliCap™ skruvförslutning.|”Framtiden är nya juiceprodukter

Trots global ekonomisk nedgång och den pågående och intensiva debatten kring socker förväntas marknaden för s.k. 100% juice åter öka, enligt rapporten 100% Juice Index från Tetra Pak.
Enligt företaget är det en kombination av tillväxt i regionala ”hotspots” och en bromsad nedgång på etablerade marknader, som kommer att resultera att försäljningen och konsumtionen av 100%-juice under åren fram till 2018 stabiliseras och kommer att öka.

Rapporten visar att 100%-juice fortfarande är en viktig produkt i den genomsnittlige konsumentens kost och att mer än 40 procent av konsumenterna dricker det varje dag. Dessutom säger konsumenterna att de är villiga att betala mer för juice, som de förknippar med hälsosamma val.

Enligt rapporten finns det en stor potential för 100%-juice. Konsumenternas behov av hälsosamma produkter samt en ökad ”utanför-hemmet-konsumtion” driver fram en tillväxt. Särskilt pådrivande konsumenter är de så kallade ”Millennials”, dvs personer födda efter 1980 och som uppnådde vuxen ålder kring millennieskiftet.

Behoven och önskemålen från konsumenterna har resulterat i att juiceindustrin tagit fram innovativa produkter inom de speciella områdena ”vegetabilisk näring”, ”helt naturligt” och ”100% specialjuice”.

Inom gruppen ”vegetabilisk näring” ryms juicer där man blandar grönsaker och frukter och sänker sockerhalten. Nya juicelanseringar, där grönsaker ingick som en ingrediens, tredubblade under år 2015 jämfört med 2012.

Under de senaste sex åren har helt naturliga juicer, som ej tillverkas av koncentrat, ökat från 25 procent år 2009 till nästan 30 procent 2015. Den största ökningen finns inom juicer som är utan tillsatser och/eller konserveringsmedel.

Mer än 60 procent av konsumenterna globalt säger att de är intresserade av juicer med dokumenterade hälsofördelar. Sådana 100% specialjuicer består av 100%-juicer berikade med vitaminer eller andra hälsobefrämjande produkter och under fjolåret bestod två tredjedelar av nya produktlanseringar på juicemarknaden av specialjuicer som sades ge speciella hälsofördelar rörande immunförsvar, hjärt- och hjärnhälsa, matsmältning, ben och skelett, etc.

”Det är bra att se att varumärkesägarna globalt vänder utmaningarna att ändra livsstil och sänka sockerintaget till egna möjligheter. Varumärkesägarna driver tillväxten inom 100%-juice-kategorin med nya produkter, som tilltalar fantasin och som sträcker sig bortom de traditionella fruktjuicerna apelsin och äpple”, säger Tetra Paks VD och koncernchef Dennis Jönsson i en kommentar till rapporten.

Enligt Tetra Paks 100% Juice Index rapport finns det redan en anmärkningsvärd tillväxt inom 100&-juice i länder som Kina och Brasilien och en stor tillväxtpotential i ”hotspots” som Malaysia, Indien och Indonesien.

“Tetra Paks rapport är packad med globala insikter som kan hjälpa juiceindustrin att förstå de möjligheter som finns och få dem att positionera juice som en viktig del i en hälsosam och näringsrik kost”, säger Marjan Skotnicki-Hoogland, chef  för den europeiska juiceorganisationen AIJN.

Tetra Paks 100% Juice Index bygger på kunskap och information från bolagets samarbete med kunder över hela världen samt aktuella uppgifter från 7.000 konsumenter i sju länder.

Hela rapporten kan laddas ner HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx