En positiv nyhet: Bioplast med ett negativt koldioxidavtryck!

PUBLICERAD: 14 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

När den nedbrytbara tandtrådshållaren hamnar i en kompost eller ute i naturen och börjar brytas ner, drar den till sig och binder kol från koldioxid i den omgivande atmosfären. (Bild Jessica Smith)|För att visa hur engångsprodukter i konventionell plast kan ersättas av produkter i biokompositen Carbyn lät Jessica Smith tillverka specialutvecklade tandtrådhållare för engångsbruk. (Bild Jessica Smith)

Carbyn är namnet på en nyutvecklad och nedbrytbar bioplast, som har den unika egenskapen att den binder mer luftburen koldioxid, när den bryts ner, än den producerar under sin livscykel!

Den unika kolnegativa plasten är utvecklad av Jessica Smith, som är designstuderande vid New York-baserade Pratt Institute.

Carbyn är en komposit bestående av bioplasten PHA, som tillverkas genom mikrobiell jäsning (fermentering) av kolbaserade råmaterial, och Biochar, som är ett material, som framställs genom syrefri förbränning av organiskt material vid höga temperaturer.

För att visa hur engångsprodukter i konventionell plast kan ersättas av produkter i biokompositen Carbyn lät Jessica Smith tillverka specialutvecklade tandtrådshållare. (Bild Jessica Smith)

Genom att kombinera dessa två material skapade Jessica Smith en biokomposit, som kan tillverkas i konventionella tillverkningsprocesser. För att visa hur effektivt Carbyn-materialet kan ersätta traditionell plast lät hon tillverka en specialdesignad tandtrådshållare för engångsbruk.

Enligt Jessica Smith har hennes Carbyn-baserade tandtrådshållare den unika egenskapen att den drar till sig och binder kolet i koldioxiden i den omgivande atmosfären, när den bryts ner. Kolbindningen sker oavsett om plastprodukten placeras i en hemmakompost eller på en industriell deponi eller om den hamnar i jord eller hav.

Enligt Jessica Smith drar Carbyn-kompositen under nedbrytningsprocessen till sig och binder mer aktivt kol från den omgivande atmosfären än den avger i form av koldioxid under sin tillverkningsprocess.

”Våra materialval blir i allt högre grad moraliska val”, säger Jessica Smith, vars Carbyn-material var bland de 20 bästa i 2020 års upplaga av den internationella tävlingen James Dyson Award.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker