En positiv nyhet: Bioplast med ett negativt koldioxidavtryck!

PUBLICERAD: 14 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

När den nedbrytbara tandtrådshållaren hamnar i en kompost eller ute i naturen och börjar brytas ner, drar den till sig och binder kol från koldioxid i den omgivande atmosfären. (Bild Jessica Smith)|För att visa hur engångsprodukter i konventionell plast kan ersättas av produkter i biokompositen Carbyn lät Jessica Smith tillverka specialutvecklade tandtrådhållare för engångsbruk. (Bild Jessica Smith)

Carbyn är namnet på en nyutvecklad och nedbrytbar bioplast, som har den unika egenskapen att den binder mer luftburen koldioxid, när den bryts ner, än den producerar under sin livscykel!

Den unika kolnegativa plasten är utvecklad av Jessica Smith, som är designstuderande vid New York-baserade Pratt Institute.

Carbyn är en komposit bestående av bioplasten PHA, som tillverkas genom mikrobiell jäsning (fermentering) av kolbaserade råmaterial, och Biochar, som är ett material, som framställs genom syrefri förbränning av organiskt material vid höga temperaturer.

För att visa hur engångsprodukter i konventionell plast kan ersättas av produkter i biokompositen Carbyn lät Jessica Smith tillverka specialutvecklade tandtrådshållare. (Bild Jessica Smith)

Genom att kombinera dessa två material skapade Jessica Smith en biokomposit, som kan tillverkas i konventionella tillverkningsprocesser. För att visa hur effektivt Carbyn-materialet kan ersätta traditionell plast lät hon tillverka en specialdesignad tandtrådshållare för engångsbruk.

Enligt Jessica Smith har hennes Carbyn-baserade tandtrådshållare den unika egenskapen att den drar till sig och binder kolet i koldioxiden i den omgivande atmosfären, när den bryts ner. Kolbindningen sker oavsett om plastprodukten placeras i en hemmakompost eller på en industriell deponi eller om den hamnar i jord eller hav.

Enligt Jessica Smith drar Carbyn-kompositen under nedbrytningsprocessen till sig och binder mer aktivt kol från den omgivande atmosfären än den avger i form av koldioxid under sin tillverkningsprocess.

”Våra materialval blir i allt högre grad moraliska val”, säger Jessica Smith, vars Carbyn-material var bland de 20 bästa i 2020 års upplaga av den internationella tävlingen James Dyson Award.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx