Polymerkoncern och avfallsbolag samarbetar kring plaståtervinning

PUBLICERAD: 27 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Nederländska Quality Circular Polymers (QCP) är en kvalificerad och högteknologisk återvinnare av plaster.

Texas-baserade LyondellBasell, global ledare inom plast och kemikalier, går samman i ett 50/50-joint venture med franska avfallshanteringsbolaget SUEZ och köper nederländska plaståtervinnaren Quality Circular Polymers (QCP).
Enligt ett pressmeddelande är det första gången som ett större polymer- och kemikaliebolag går samman med ett ledande avfallshanteringbolag med avsikten att bidra till målen för en cirkulär ekonomi.

Paris-baserade SUEZ är en global ledare inom vatten- och avfallssektorn och finns idag representerat på fem kontinenter. Koncernen består av ett flertal dotterbolag, vilka sedan år 2015 är samlade under det gemensamma varumärket SUEZ environnement. Bland de dotterbolag, som samlats under det gemensamma varumärket SUEZ märks bland annat avfalls- och återvinningsföretaget SITA, som varit verksamhet i Sverige i flera år.

QCP betecknas som ett högkvalificerat företag inom plaståtervinning. Företaget, som grundades år 2014, är beläget i kommunen Sittard-Geleen i provinsen Limburg i sydöstra Nederländerna. Företaget återvinner och omvandlar plast från konsumentförpackningar och andra plastprodukter. Den årliga återvinningskapaciteten uppges från år 2018  bli 35.000 ton polypropen (PP) och högdensitetspolyeten (HDPE).

”När den cirkulära ekonomin ökar och blir allt viktigare tror vi att efterfrågan på återvunnet material kommer att fortsätta växa. Genom det här förvärvet kombineras LyondellBasells europeiska närvaro och tekniska kompetens med SUEZ förmåga att samla in och återvinna avfall. Vi tror att detta nya företag kommer att bli en strategisk plattform för framtida hållbar tillväxt”, säger LyondellBasells VD Bob Patel och SUEZ VD Jean-Louis Chaussade i ett gemensamt uttalande.

När affären, som kräver godkännande av berörda konkurrensmyndigheter, är genomförd, kommer LyondellBasell att införliva och marknadsföra QCP:s återvunna plastmaterial i sin produktportfölj.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432