Polymerjätten Borealis köper österrikisk plaståtervinnare

PUBLICERAD: 15 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Ecoplast omvandlar årligen 35.000 plastavfall till högkvalitativt LDPE- och HDPE-material.|”Ett logiskt nästa steg för våra insatser inom hållbarhet och cirkulär ekonomi”, säger Borealis VD och koncernchef Alfred Stern, som nyligen tillträtt sin tjänst.

Globala polymerkoncernen Borealis, med huvudsäte i Wien, köper den österrikiska plaståtervinnaren Ecoplast Kunststoffrecycling GmbH.

Ecoplast, med bas Wildon, Österrike, återvinner varje år cirka 35.000 ton plastavfall från hushåll och industrikunder. Avfallet renas och processas till LDPE– och HDPE-material av hög kvalitet. Det återvunna plastmaterialet används primärt av plastfilmsmarknaden, men även till andra plastprodukter.

”Att utöka våra möjligheter till mekanisk återvinning är ett logiskt nästa steg för oss och nyckeln till våra insatser inom hållbarhet och cirkulär ekonomi. Vi vill vara en leverantör av plastlösningar med cirkulär ekonomi och vi ser Ecoplast som ett viktigt komplement till mtm plastics i Tyskland, som ju fokuserar på styva formsprutningslösningar. Ecoplasts kärnkompetens är i stället återvinning av flexibler från starkt förorenat hushålls- och kommersiellt avfall, vilket omvandlas till en produkt lämplig för tunnfilmsproduktion”, säger Borealis nytillträdde koncernchef Alfred Stern.

——————————————–
Borealis är en av världens ledande producenter av polyeten och polypropen. Koncernen har 6.600 anställda världen över och omsatte 7,5 miljarder euro (ca 77 miljarder kronor) år 2017. Borealis är Sveriges största tillverkare av polyeten och driver bland annat en krackeranläggning och tre polyetenfabriker i bohusländska Stenungsund.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432