
Tetra Pak och Schoeller Allibert inleder ett nytt samarbete och lanserar en transportlåda tillverkad av polyAl , det vill säga material från återvunna dryckeskartonger. Produkten presenteras för första gången på Plastics Recycling Show i Amsterdam nu i veckan.
Genom att integrera upp till 50 procent polyAl från använda dryckeskartonger med råmaterial från andra återvinningsströmmar (utan att använda något nytt material) har Schoeller Allibert utvecklat lagerlådor och andra återanvändbara logistikförpackningar som uppfyller höga branschstandarder för prestanda och hållbarhet. Detta erbjuder ett mer kostnadseffektivt alternativ till traditionella lösningar.
Lådorna genomgår för närvarande omfattande tester för kvalitet och hållbarhet i praktiken. När de har validerats kommer Tetra Pak successivt att ersätta över 50 000 lådor som används vid företagets globala distributionscenter för reservdelar i Lund, Sverige, med dessa.
– På Tetra Pak i Lund har vi under det senaste året arbetat med att införa återvunnet material i flera delar av verksamheten. Till exempel finns nu både inomhus- och utomhusmöbler för medarbetare som är tillverkade av polyAl. Målet med initiativet tillsammans med Schoeller Allibert var att utveckla en kostnadseffektiv transportlåda med hög prestanda. Resultatet ser lovande ut för den dagliga verksamheten – varje låda är tillverkad av material från cirka 200 återvunna dryckeskartonger, säger Marie Sandin, vd för Tetra Pak Sverige.
Utöver samarbetet med Tetra Pak för Schoeller Allibert redan dialog med andra potentiella kunder som är intresserade av att använda detta material för sina återanvändbara transportförpackningar.
Britta Wyss Bisang, VP Sustainability and Strategic MarCom på Schoeller Allibert, lyfter
innovation inom material och dess betydelse för att skapa mer effektiva och hållbara leveranskedjor:
– Våra kunder prioriterar mer hållbara leveranskedjor, och materialinnovation är en av de viktigaste drivkrafterna för att nå dit. Därför investerar vi stort i nya sätt att minska användningen av nytillverkad plast och i stället använda återvunnet material som polyAl.
– Det här projektet visar hur avancerade återvinningslösningar kan omvandla avfall till tåliga och återanvändbara förpackningar som kan möjliggöra cirkulär logistik.
Vid återvinning av vätskekartongförpackningar separeras fibrerna på pappersbruket. Den återstående blandningen av polymerer och aluminium kan bearbetas om till polyAl-pellets, som kan användas i produkter som lastpallar, lådor, logistikförpackningar och utemöbler.