
Nyligen tog vi här på Packnews upp att förpackningsutbildningen i Sverige håller på att försvinna, detta sedan tre YH-utbildningar fått avslag på ny finansiering av Myndigheten för yrkeshögskola. Bara en utbildning, i Älmhult, finns nu kvar. En före detta studerande från en av YH-utbildningarna hörde av sig efter att ha läst artikeln och ville ge sitt perspektiv på svårigheten att få sådana jobb som utbildningen siktar mot.
Personen som vi kan kalla Robin, tog kontakt och vill vara anonym, vilket vi accepterar. Han har en bakgrund inom design och lockades av informationen på utbildningens hemsida. Utbildningen skulle komplettera och ge större anställningsbarhet på den befintliga arbetsmarknaden.
– Jag ringde skolan för att få veta mer och fick ett väldigt positivt bemötande, jag fick förklarat för mig att utbildningen bara får ges om det faktiskt finns jobb. Det kändes så himla spännande!
– Jag såg utbildningen som en investering, det var både praktiskt och ekonomiskt utmanande för mig, men jag valde ändå att satsa på detta som verkade som ett väldigt säkert kort.
– Det visade sig vara en mycket intensiv utbildning. Vi pressades hårt för att hinna med, betygskraven var höga och det var väldigt mycket att lära sig inom många områden. För några blev tempot och kraven övermäktigt, för oss andra fick det kosta vad det ville. Jag upplevde att mina kurskamrater var väldigt ambitiösa och satsade på en karriär i branschen. Från utbildarna upprepades ofta att allt hårt arbete skulle löna sig.
– Vi uppmuntrades att nätverka för att ytterligare förbättra våra möjligheter till jobb efter examen. Jag tog det på fullaste allvar, engagerade mig i branschnyheter och använde varje möjlighet att skapa kontakter både online och på branschevent. Jag var full av förhoppningar och förväntan.
– Under utbildningen gjorde jag allt jag kunde för att förstå min framtida arbetsmarknad: var i Sverige fanns arbetstillfällena, vilka företag var de stora spelarna, vilken kompetens efterfrågades och vilket förhållningssätt skulle tas emot bäst i branschen?
– När det var dags att söka de här jobben vände min förväntan till oro, var fanns de här jobben egentligen?
Robins oro kring bristen på lediga tjänster inom förpackningsutveckling, -design, -ingenjör och -konstruktion fick lite svävande förklaringar från skolan: kanske var det på en tillfällig svacka efter Covid?
Robin menar att jobben idag fortfarande lyser med sin frånvaro och han är nu verksam i en annan bransch.
För få får jobb
Robins berättelse bekräftas av att det är ett lågt antal elever, långt under YH-myndighetens krav, som, ett år efter utbildningen har ett arbete med koppling till branschen. Statistiken som ska lägga grund för fortsatt finansiering av YH-utbildningarna inom förpackningsbranschen visar att bara runt tjugo till trettio procent av de examinerade arbetar inom branschen, målsättningen ligger på sjuttio till åttio procent för fortsatt finansiering.
Robin beklagar situationen, men menar att den låga procentandelen borde få både yrkeshögskolorna och branschen att fundera på var det brister. Det finns alltså väldigt många redan utbildade inom förpackningsområdet som väntar på jobb inom den profession som man har utbildats till.
Fel bild
Under utbildningen förespeglades komplexa designuppdrag i möte med förpackningsproduktionen. Men Robin konstaterar nu att den lilla efterfrågan av arbetskraft inom förpackningsbranschen som finns, gäller några enstaka seniora roller eller fåtal jobb inom print och verkstadsproduktion.
– Bilden av att industrin skriker efter fler utbildningsplatser inom förpackningsbranschen känns därför lite förvånande från mitt perspektiv, säger Robin.
Robin bekräftar även svårigheterna med avstånden mellan studieorterna, LIA-platser och de få arbetstillfällen som finns.
Han funderar vidare på om ansvaret för integreringen av studerande och examinerade ligger hos industrin …eller om det största ansvaret ändå borde ligga på utbildningsanordnarna?
– Man kan ju fråga sig om det finns behov av att utbilda så många inom förpackningsområdet varje år?
– Det är ju såklart en stor besvikelse att den investering jag har gjort inte gett den utdelning jag förväntat av en yrkesutbildning inom området. och det gäller inte bara mig, vi är många som sitter i samma sits.
Är det alltså så att utbildningarna lovar för mycket och inte är tillräckligt tydliga med de jobb som finns efter genomförd utbildning? Vi tar gärna emot fler synpunkter.