År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: ”Ökad användning av återvunnen plast”, ”Minskning av onödig plast”, ”Design för återvinning” och ”Hållbarhet”. Här är de nominerade.
Det har gått sex år sedan Grønt Punkt Norge startade initiativet Plastløftet och under dessa år har totalt 121 medlemsföretag engagerat sig – och genomfört små och stora förpackningsförändringar.
– Det som har imponerat mest på oss genom åren med Plastløftet är delningskulturen som har utvecklats. Det är helt klart att även om flera är konkurrenter på marknaden så har de en gemensam önskan att hjälpa varandra att ta fram mer miljövänliga och hållbara förpackningar, säger vd Jaana Røine på Grønt Punkt Norge.
– Det är spännande att se att de områden där förpackningar förbättras förändras i takt med fokus på diskussioner, guider och nya krav. De senaste åren har det till exempel pratats mycket om att byta från PA/PE-laminat till monomaterial, något vi ser flera exempel på i år, säger utvecklingschefen och juryledaren Johannes Daae på Grønt Punkt Norge.
I juryn sitter även Thor Kamfjord från Norner, Anne-Grete Haugen från Matvett, Lars Brede Johannessen från Handelens Miljøfond, Marit Kvalvåg Pettersen från Nofima och Kari Bunes från Emballasjeforeningen.
Ökad användning av återvunnen plast
Trioworld Lundin AS är nominerad för sitt arbete med att öka andelen återvunnen plast i sina produkter. 2024 nådde de 88 procent, varav en betydande del är återvunnen hushållsplast.
Unilever Norge är nominerad för Knorrs 5-kilosburkar, som är gjorda av 99 procent kemiskt återvunnen polypropen (PP).
BAMA-koncernen är nominerad för att ersätta ny plast med återvunnen PET, varav en del kommer från återvunna tråg, bärförpackningar för blåbär, björnbär, hallon och vinbär.
Minskning av onödig plast
Lerum är nominerad för att vitalisera sin läskedrycksportfölj genom att minska användningen av plast i sina flaskor, ta bort etiketter och använda tunnare sträckfilm.
Lantmännen Unibake Norway är nominerad för bytet till monoplast i Hatting-portföljen och byte till tunnare påsar.
Hennig-Olsen Is är nominerad för sin nya Sørlandsis-serie med tunnare plastförpackningar.
Design för återvinning
Arla Foods är nominerat för förpackningen av sitt sortiment av riven ost Apetina, som nu är tillverkad av monomaterial PP, vilket gör förpackningarna mer återvinningsbara.
Orkla Foods Norge har nominerats för sitt förpackningsbyte av Mr. Lee nudlar, från multilaminat till monomaterial plast.
Brynild är nominerad för sin nya förpackning på Minimix, där man har gått från PP/PE till monomaterial PE, minskat mängden tryck och storleken på både F-pack och D-pack.
Hållbarhetspriset
Den Stolte Hane har nominerats för att ha gått över från burk till påse på nästan hela sitt sortiment för kommersiellt och industriellt bruk, utan att det påverkar hållbarheten, samtidigt som man även har börjat singelfrysa kycklingen, vilket kan bidra till att minska matsvinnet. Detta ger också 75 procents plastreduktion och mer utrymme på varje pall.
BAMA Group är nominerad för sin nya sträckfilm och förpackningsmetod med korslaminering, vilket ger bättre hållbarhet, minskar tidsåtgång och plaståtgång.
Unil är nominerad för övergången till monolaminat på korv, vilket inte har påverkat produktionskapacitet eller hållbarhet.
Hållbarhetspriset delas ut i samarbete med Matvett.
Detta är Plastløftet
Ett initiativ från Grønt Punkt Norge för att motivera företag att välja smartare, mer innovativa och hållbara förpackningar. Plastlöftet lanserades 2019. Alla företag som tar Plastlöftet förbinder sig att: öka användningen av återvunnen plast i sina egna förpackningar, minska onödig användning av plast som jobba för en plastdesign för återvinning. De ska rapportera detta arbete årligen till Green Point Norge.
Grønt Punkt Norge ägs av förpackningsåtervinningsföretagen. Dessa är Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS och Plastretur AS.