Polarbröd byter fossilt PE mot brasiliansk bioplast

PUBLICERAD: 3 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Alla flexibla förpackningar i Polarbröds sortiment kommer i fortsättningen att vara tillverkade av ”grön” bioplast från brasilianska Braskem.|”Vi har kommit till slutsatsen att detta är det bästa valet”|säger Johan Granberg.

Polarbröd, Sveriges tredje största bageri, har beslutat att byta ut plastmaterialet i alla sina flexibla förpackningar mot bioplast, tillverkad av sockerrör av brasilianska plastföretaget Braskem.
Idag använder Polarbröd konventionell oljebaserad polyeten (PE) i sina förpackningar, men mot bakgrund av bolagets uttalade strategi att bli mer hållbart kommer man nu att byta till Braskems ”gröna” I'm greenTM-polyeten.

”Vi har fattat beslut om att använda Braskems bioplast till alla förpackningar i vårt sortiment. Även om konsekvenserna blir en högre kostnad, så har vi kommit till slutsatsen att detta är det bästa valet”, säger Polarbröds inköps- och logistikchef Johan Granberg.

En övergång till bioplast innebär att Polarbröd avsevärt kommer att minska koldioxidavtrycket från sina förpackningar jämfört med fossila alternativ. Sockerrör, som är råvaran till Braskems biopolyeten, är en förnybar resurs, som under varje tillväxtcykel fångar och binder koldioxid ur atmosfären. Beräkningar visar att för varje kilo bioplast, som Polarbröd använder i sina förpackningar, minskas det totala koldioxidutsläppet, räknat ”from cradle to gate” med 4,5 kilo koldioxid.

”Vi är verkligen glada över att ha Polarbröd som partner och att bolaget visar sitt engagemang för hållbarhet genom att införa biopolyeten i hela sitt förpackningssortiment. Det är en övergång till grön plast som hittills inget annat bageri i världen genomfört!”, sade Marco Jensen, Braskems affärsområdeschef Renewable Chemicals Europe & North America, när nyheten tillkännagavs under den stora K-mässan i Düsseldorf nyligen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432